Gündem Dün gaziydik bugün ölü olduk

Dün gaziydik bugün ölü olduk

04.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Bize yattığımız yerden işsiz maaşı vermesinler, iş versinler” diyen işçiler, borçlarını ödemek ve eve ekmek götürmek için madencilik dışında bir iş bilmediklerini söylediler.

Dün gaziydik bugün ölü olduk



Soma faciasının meydana geldiği 13 Mayıs’ta, ocaktan bilinci yarı kapalı çıkan maden işçisi Murat Bilgin, şirketin tüm işçilerin iş akitlerini askıya almasından sonra en büyük şoku yaşadığını söyledi. Bilgin, “O kazadan yaralı kurtulduğum için herkes bana gazi diyordu. Bugün, işten atıldığımız için bir ölü oldum” diye dert yandı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ise, maden işçilerinin yeniden işe alınmaları konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Geçen yıl aralık ayında Zonguldak’tan Soma’ya çalışmaya gelen Murat Bilgin (30), hikayesini şöyle anlattı: “Geçen yıl Zonguldak’ta işsiz kaldığım için Soma’ya geldim. Kardeşim Soma madenlerinde çalışıyordu ve bana burada iş buldu. Eşimi ve 6 ile 7 yaşındaki çocuklarımı orada bırakıp Soma’ya geldim. O talihsiz kazayı yaşadık. Maden faciasında ocaktan ilk çıkanlardan biriyim. Baygın, yarı canlı çıktım. Şimdi ise 1 Aralık’tan itibaren ikinci ölümü yaşadım. Bize hastanede gazi diyorlardı. Bugün ölü olduk. Çektiğimiz onca acı, onca kaybettiğimiz arkadaş, boşuna mı öldü? Bir kalemde bizi silip attılar. Hepimizi işten çıkardılar. Borçlarımızı kim ödeyecek? Çocuklarıma kim bakacak? Bismillah deyip çoluk çocuğumuza kömürden ekmek çıkartıp yemeden, yaşadığımı anlamayacağım” dedi.
Tedirgin bekleyiş sürüyor
Öte yandan, işçilerin Kaymakamlık ve İŞKUR binaları önünde bekleyişleri sürüyor ve tekrar işlerine geri dönmek için gelecek bir açıklamayı gözlüyorlar. İşçiler için maden şirketleriyle görüşmelerin sürdüğünü belirten Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, “İşçilerin diğer firmalarda işe girmeleri için görüşmelerimiz sürüyor. Aynı zamanda şirketle de işe geri alınma konusunda görüşmeler devam ediyor. Tazminatlarını ödemeyeceklerini söylüyorlar ve bu yüzden bakanlık ile bağlantıya geçip başka formüller aranıyor. İşsiz kalan işçilerin yarısından çoğu İŞKUR’a başvurmuş” dedi.
Suriye’den, Irak’tan gelmedik
Soma’da işsiz kalan madencilerden evli ve bir çocuk sahibi Muammer Keskin ise “Artık istasyonlardan kömür mü çalacağız. Bize yattığımız yerden işsizlik maaşı vermesinler, bize iş versinler. Madencileri çalıştıracak babayiğit işadamı yok mu bu Türkiye’de? Soma’da kömür var ve bu kömürün çıkması lazım. Bunca kalifiye eleman neden işsiz? Ben 10 yıldır bu işi yapıyorum ve bundan sonra evime çocuğuma ne götüreceğim? Çocuğumun isteklerini nasıl karşılayacağım? 10 yıllık madenci başka ne iş yapabilir? Aç kalmamak için illa dilenmek mi lazım. Biz Suriye’den, Irak’tan gelmedik. Onlara sahip çıkılırken bize niye sahip çıkılmıyor?” dedi.