Geçen hafta, tarihi bilmeden geleceğe bakamayacağımızı söylemiştim ve bu sebeple geleceğe ışık tutan ufak bir tarihçeyle başladığım yazı dizisine devam etmek istiyorum. Bu hafta 20.yüzyıldayız. 20 yüzyılda da yine savaşlar yüzünden büyük deri yaralanmaları yaşayan askerlere, deformiteleri düzeltmek amacıyla sayısız plastik cerrahi uygulaması yapıldığını görüyoruz. 1916 yılında bilinen ilk estetik operasyon yapıldı. İngiliz denizci Walter Yeo 1.Dünya Savaşı sırasında gemiye silah taşırken yüzünde son derece ciddi yaralar oluştu. Denizci alt ve üst gözkapağını ne yazık ki kaybetti. Bunun sonrasında denizcinin zarar görmemiş bölgelerinden doku alındı ve ölen bir başka genç denizcinin göz kapakları kendisine nakledildi. 1.5 yıl sonra taburcu edilen asker 1917 yılında ise kayıtlara geçen ilk burun operasyonu, 1. Dünya savaşı sırasında burnundan silahla yaralanan M. Spreckley’e yapıldı. Asker yaklaşık 1,5 yıl sonra taburcu edildi. 1.5 yıl sonra taburcu ediliyor, düşünebiliyor musunuz? Bizler bugün ertesi gün hastalarımızı gülerek uğurluyor ve bol bol selfiler çekerek, ne kadar iyi hissettiklerini gözlemleyebiliyoruz.

Haberin Devamı

Kangren olan talihsiz manken

1926 yılında ilk yağ aldırma operasyonu yapıldı. Charles Dujarier isimli Fransız cerrah tarafından ameliyat edilen mankenin tek amacı daha ince bacaklara kavuşmaktı. Başarısız ve yasa dışı gerçekleşen operasyon sonrasında manken kangren oldu. Oysaki günümüzde pratik bir uygulamayla bu işlemi yapabiliyoruz. Şimdi burada toprağı bol olsun, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz çok sevgili dostum, meslektaşım Prof. Yves G. Illouz’i anmadan geçemem. Yağ aldırma operasyonunu bugünün koşullarıyla uygulamamızı sağlayan ve kendi keşfi liposuctionı dünyaya armağan eden Prof. Yves G. Illouz’i bir kez saygı ve sevgiyle anıyorum. Buluşun muhteşem bir hikayesi vardır ve ilerleyen günlerde sizlere paylaşmak isterim.

İlk göğüs protezi

1928’le 1962 yılları arasında pek çok ilkle karşılaşıyoruz. Antibiyotikler keşfediliyor, ilk cinsiyet değiştirme operasyonları yapılıyor, ilk kan bankası, ilk metal protez, ilk LASIK Sayfa 2/2göz ameliyatı… Ve 1962 yılında ilk göğüs protezi yerleştiriliyor. Doktorunun ricası üzerine bir denek olmayı kabul eden Lindsey, İlk silikon göğüs protezi operasyonu geçirerek, yaklaşık 2 milyondan fazla kadına feyz oldu. Meme büyütme operasyonları bugün dünyada en fazla yapılan cerrahi ameliyatlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Daha mutlu, daha pozitif ve daha özgüvenli

Fakat asıl modern plastik cerrahi uygulamaları ancak 1960 ve 70’li yıllarda şekillenmeye başlıyor. Pek çok önemli bilimsel gelişmelerin yaşandığı bu dönemde, özellikle kullanılan materyallerin etkinliğinin artması, farklı yeni malzemelerin kullanılmaya başlanması, teknolojik pek çok aletin devreye girmesiyle ivme kazanmıştır. İşte tam bu doğrultuda ülkelerin refah seviyelere ulaşması, sınırların kalkmasıyla küreselleşen bir dünya düzlemine girip, beğeni ve zevklerin ortak bir paydada buluşması sonrasında, estetik cerrahide pek çok uygulama da devreye girmiştir. İnsanlar kendilerini daha mutlu, daha pozitif ve daha özgüveni tam bir şekilde hissedebilmek için estetik operasyonlara eğildiler, sorunlu buldukları ve onları mutsuz eden uzuvlarını düzeltmek için estetik operasyonlardan yardım almaya başladılar. Haftaya 21.yüzyıl yani günümüz estetik cerrahisine geçiyoruz.

Haberin Devamı

Bedeninize ve ruhunuza iyi bakın!

Op. Dr. Bülent Cihantimur

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.bulentcihantimur.com