Edirne Dünya Astım Günü

Dünya Astım Günü

02.05.2017 - 19:56 | Son Güncellenme:

.

Dünya Astım Günü

EDİRNE (AA) – Dünya Astım Günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak amacıyla Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentteki bir alışveriş merkezinde dev akciğer maketi kurulup bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Haberin Devamı

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Dünya Astım Günü'nün bu yıl “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” temasıyla kutlandığını belirten Kişioğlu, “Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.” dedi.

Astımdan korunma yolları hakkında bilgiler veren Kişioğlu şunları kaydetti:

“Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ile obezite sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.”