Dünya Dünya basını: Türkiye'nin kaybı 129 milyar dolar

Dünya basını: Türkiye'nin kaybı 129 milyar dolar

08.06.2016 - 10:48 | Son Güncellenme:

İstanbul'daki patlamayı sayfalarına taşıyan gazete ve dergilerden Financial Times, Türkiye'nin Avrupa'nın en tehlikeli ülkesi olduğuna vurgu yapıp şiddet nedeniyle GSMH'nin yüzde 10 azaldığına dikkat çekiyor. Time dergisi, saldırıyı terörün Türkiye'ye geldiğini gösteren bir işaret olarak yorumluyor.

Dünya basını: Türkiyenin kaybı 129 milyar dolar

İngiliz Financial Times gazetesi, haberinin başlığında saldırının polis memurlarını hedeflediğine vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

Saldırının İstanbul'da bu yıl içinde düzenlenen dördüncü büyük saldırı olduğunu ifade eden gazete, ülkenin geri kalanında ise son birkaç ayda onlarca benzer saldırı düzenlendiğini belirtiyor.

Financial Times, saldırıların artışını 'bir yıl önce tekrar alevlenen ayrılıkçı Kürt isyanına' bağlıyor.

Bombanın bir dizi polis aracı geçerken uzaktan kumandayla patlatıldığı ve ambulansların bölgenin aranması için bir süre olay yerine sokulmadığı da haberde yer verilen ayrıntılardan.

Gazete, Ekonomi ve Barış Enstitüsü adlı kuruluşun verilerine göre Türkiye'nin tehlikeli ülkeler sıralaması bağlamında Avrupa'nın en tehlikeli,163 ülke arasında ise 145. olduğunu ve devam eden şiddet olayları nedeniyle Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasında yüzde 10 oranında azalma olduğunu da aktarıyor.

Haberin Devamı

Bu bağlamda, Türkiye'nin şiddet olayları nedeniyle geçen yıl içinde yaşadığı kayıp 129 milyar dolar düzeyinde.

Gazete saldırının olası şüphelileri arasında Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) ya da PKK'nın olduğunu ve önceki saldırılarda olduğu gibi, örgütün polisi yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı karakollar yerine hareket halindeyken hedeflediğini de belirtiyor.

Time: Türkiye için savaş eve dönüyor

Amerikan Time dergisi, İstanbul Vezneciler'deki patlamanın geçen yıldan bu yana Türkiye'de meydana gelen bir dizi ölümlü saldırının devamını gösterdiğini yazdı.

"İstanbul'daki ölümcül patlama terörün Türkiye'ye geldiğini bir kez daha gösteren bir işaret" başlıklı yazısında dergi, patlamanın Ocak ayından beri dördüncüsünü yaşayan 14 milyon nüfuslu İstanbul'un olağanlığını yıprattığına dikkat çekiyor.

Yazı, patlamayı şu ana kadar hiçbir örgütün üstlenmediğini ancak önceki patlamaların IŞİD ve Türkiye ile şiddeti giderek artan sivil savaş halindeki silahlı Kürt gruplar tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatıyor.

Time, geçtiğimiz mart ayında Ankara'daki patlamada da 37 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu patlamanın bir ay içinde gerçekleşen ikinci patlama olduğuna işaret ediyor.

Dergi, geçtiğimiz yıldan bu yana Türk ordusu ve PKK arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini, Kürtlerin yoğun yaşadığı güneydoğu kent merkezlerinde çatışmaların yaşandığını aktarıyor.

Haberin Devamı

Times: Önceki patlamaya mesafe yarım mil

İngiliz Times gazetesi ise, patlamanın Türkiye'nin en büyük kentinin tarihi merkezinin yakınında meydana geldiğini aktarıyor ve ekliyor: "Saldırı bir IŞİD intihar bombacısının Ocak ayında 13 yabancı turisti öldürdüğü Sultanahmet Meydanı'na yarım mil ötede gerçekleşti."

Gazete saldırıyı, PKK ile iki yıllık ateşkesin çökmesi bağlamında açıklayıp, örgütün polis ve askeri konvoylara düzenlediği saldırılarla 500'den fazla güvenlik görevlisini öldürdüğünü de yazıyor.

The Guardian: Bomba yüklü park etmiş araç patlatıldı

Guardian gazetesi ise, bomba yüklü park etmiş bir araç ile düzenlendiğini bildirdiği saldırıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütünün özellikle sivil, polis, sivil asker ayrımı bizi pek bağlamaz. Sonunda şehit olan insandır. Tabii ki ciğerimiz kan ağlıyor ama her şeyin bir bedeli var" dediğini sayfalarına taşıyor.

Haberin Devamı

Kaynak: BBC Türkçe, DHA