Kırklareli Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü

Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü

12.06.2017 - 17:19 | Son Güncellenme:

.

Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Hasan Aksoy, çocuk işçiliğinin çocuğun zihinsel, bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, çocuk işçiliğinin, sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.

Çocukların sokaklardan, tarlalardan, ağır ve tehlikeli işlerden kurtulmaları, dünya çocukluklarına yaraşır bir yaşam ve eğitimlerini sürdürebilmeleri için kamuoyunun dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak için herkesin gayret gösterdiğini aktaran Aksoy, çocukların yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan işlerde çalıştırılmaların yasaklandığını anımsattı.

Aksoy, çocuk işçiliğine, yoksulluk, eğitim hizmetlerine erişememe, kırdan kente göç, yetişkin aile bireylerinin işsizliği, geleneksel bakış açısı, mevzuat eksikleri ve mevzuatın etkin uygulanamaması, işverenlerin çocuk işgücü talebi ve düzensiz göçlerin neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Aksoy, açıklamasında şunlara yer verdi:

''Bu küresel ve ulusal çapta hala en önemli sorunların başında geliyor. Çocuklar çoğu zaman okula devam edemiyor veya zorunlu eğitimlerini yarıda bırakıyor. Dolayısıyla, ileriki çalışma yaşamları için gerekli olan donanımdan yoksun kalıyor. Çocukların özellikle zor koşullar altında uzun süre çalıştırılması, ruhsal ve bedensel sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun vadede bu çocuklar üretken bireyler yerine yardıma ve desteğe muhtaç kişilere dönüşecektir. Dolayısıyla, bugün ucuz işgücü olarak görülen çocuk emeği, uzun vadede ülke için çok pahalı bir emek haline dönüşecektir.''