Gündem Dünya Günü neden Doodle oldu? - 22 Nisan 2016

Dünya Günü neden Doodle oldu? - 22 Nisan 2016

21.04.2016 - 00:04 | Son Güncellenme:

22 Nisan Dünya Günü bugün kutlandı. Ünlü arama motoru Google, Dünya Günü için özel bir doodle hazırladı. Bizde sizler için Dünya Günü ile ilgili önemli bilgileri bu haberimizde yer verdik. Peki Dünya Günü nasıl ortaya çıkmış? Ayrıntılar için lütfen tıklayınız...

Dünya Günü neden Doodle oldu - 22 Nisan 2016

Özel günler için hazırladığı Doodle'lar ile dikkati çeken Google, bugün Google, Dünya Günü'ne özel hazırladığı Doodle'ı ana sayfasına taşıdı. Doodle olarak nitelendirilen özel tasarımlı logosuyla Türk kullanıcılarına jest yapan Google, Dünya Günü için renkli resimlere yer verdi.

Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor.

İnternet kullanıcıları, bu özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor. Peki 22 Nisan Dünya günü nedir? Dünya Günü nasıl ortaya çıkmış? İşte o detaylar...

Google Dünya Günü için özel bir doodle hazırladı. İngilizce olarak Earth Day yani 'Dünya günü' olan bu gün ilk olarak San Francisco'da düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıktı.

Google Dünya günü (Earth Day) için özel bir doodle hazırladı. Google anasayfasına giriş yapan internet kullanıcıları Google'ın hazırladığı doodle ile karşılaştı. Dünya Günü, Google tarafından unutulmadı ve Google ana sayfasına özel olarak tasaralanan Doodle tasarımlarına eklendi. Peki Dünya Günü'nün amaçı nedir? UNESCO tarafından gerçekleştirelen bir proje olan Dünya Günü hakkında tüm detaylar haberimizde...

Dünya Günü, ünlü arama motoru Google ana sayfasına konuk oldu. Dünya Günü bir UNESCO projesidir. İlk olarak 1969 yılında ABD'nin San Fransisco şehrinde kutlanan ve orijinal adı "Earth Day" olan bu özel gündür.

Dünya Günü, üzerinde yaşayan canlılara dünyamızın ekosisteminin sağladığı hayat ve sürekliliği hatırlamak için kutlanır.. Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yilinda düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansinda John McConnell tarafindan dünyamizin yasami ve güzelligini kutlayarak karsi karsiya kaldigi çevresel tehditlere dikkat çekmek amaciyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çikmistir.

John McConnell, Dünya Günü kutlamalari için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün esit oldugu) zamani yani 21 Mart'i önermistir. Daha sonra ise çevre sorunlarina büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un destegi ile ve Denis Hayes'in organizatörlügünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamalari olarak tarihe geçmistir.

1970'de yapılan ve 20 milyon Amerikalının katılım gösterdiği eylemler öylesine ses getirdi ki, başta su ve hava temizliği olmak üzereşu anda bile etkisi devam eden önemli yasalar, bu gösterilerden sonra hayata geçirildi.

Türkiye de dâhil olmak üzere toplamda 175'ten fazla ülke bu günü kutlamaktadır.

Dünya günü nedir?

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.[1] Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.