Edirne Dünya Koah Günü

Dünya Koah Günü

15.11.2017 - 15:26 | Son Güncellenme:

.

Dünya Koah Günü

EDİRNE (AA) - Edirne’de, 15 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında "Havamızı Koruyalım KOAH'sız Yaşayalım" temasıyla yürüyüş düzenlendi.

Haberin Devamı

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, Edirne Kent Ormanı’nda gerçekleşen yürüyüş öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, KOAH’ın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Kişioğlu, kısa adı KOAH olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, KOAH’la ilgili farkındalık oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

KOAH’ın temel nedeninin kirli hava soluma ve sigara kullanımı olduğunu dile getiren Kişioğlu, şunları kaydetti:

"KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmemektedir. Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkmakta ve kendini uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam ile göstermektedir. Bu belirtiler hastalık ilerledikçe artmaktadır. Hastalık spirometeri diye adlandırılan basit bir nefes ölçüm testi ile kolayca teşhis edilmektedir."

Haberin Devamı

Yürüyüşe, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sağlık müdürlüğü, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlar katıldı.