Dünya Kupası Dünya Kupası'nda gol kısırlığı

Dünya Kupası'nda gol kısırlığı

02.07.2014 - 15:14 | Son Güncellenme:

İkinci turda 8 maçın 5'i uzatmalara giderken, bu karşılaşmalarda sadece 18 gol atıldı. Brezilya'daki yüksek hava sıcaklığı ve kalecilerin üstün performansı, takımların gol kısırlığında etkili oldu.

Dünya Kupasında gol kısırlığı

Brezilya'da devam eden FIFA Dünya Kupası'nın ikinci tur karşılaşmaları, yüksek sıcaklık ve kalecilerin üstün performansı gibi nedenlerle önceki turnuvaya oranla daha golsüz geçti.

Haberin Devamı

Takımların gol yollarındaki düşük performansı nedeniyle ikinci turda oynanan 8 maçın 5'i uzatmalara giderken, bu karşılaşmalarda sadece 18 gol atıldı. İkinci turdaki en gollü maçlar, Hollanda ile Meksika, Almanya ile Cezayir ve Belçika ile ABD arasında 2-1'lik skorla sonuçlanan karşılaşmalar oldu.

Güney Afrika'da 2010'da düzenlenen turnuvada ise sadece 2 karşılaşmada 90 dakikanın sonrasındaki dakikaların oynanmasına ihtiyaç duyulurken, 22 kez de fileler havalanmıştı. En gollü maçta, Almanya Klose, Podolski ve Müller'in 2 golüyle İngiltere'yi 4-1 yenmişti.

Brezilya'da yüksek hava sıcaklığının yanı sıra kalecilerin üstün performansı da takımların gol kısırlığında önemli rol oynadı.

Yüksek hava sıcaklığı performansları etkiledi

Haberin Devamı

Ülkede 35 dereceye yaklaşan hava sıcaklığının yanı sıra özellikle yüzde 80'leri bulan nem oranı, maçların kalitesini olumsuz etkiledi. Her ne kadar maçlarda iki devrede de zorunlu su molası gibi önlemler alınsa da aşırı yorgunluk ve sıvı kaybı yaşamaları nedeniyle karşılaşmaların özellikle ikinci yarısında, futbolcuların performansında düşüş yaşandı.

Kaleciler devleşti

Ayrıca Güney Amerikalı kalecilerin başarılı performansları da turnuvadaki gol ortalamasının düşmesine yol açtı. Takımın ikinci tura kalmasında önemli rol üstlenen Meksika kalecisi Guillermo Ochoa, Hollanda karşısında da yaptığı kurtarışlarla kalesinde devleşti. Everton forması giyen ABD kalecisi Tim Howard da takımının Belçika karşısında 90 dakika gol yememesinde ve karşılaşmanın uzatmalara taşınmasında gösterdiği performansla etkili oldu.

Kupanın yıldızları Rodriguez ve Messi

Monaco'nun geçen sezon 45 milyon euro karşılığında kadrosuna kattığı Kolombiya'nın genç yeteneği James Rodriguez ile Arjantin'in bu turnuvada kendisinden çok şey beklediği Lionel Messi, ikinci turda da üstün performanslarına devam ederek takımlarını çeyrek finale kalmasını sağladı.

Kolombiya formasıyla grup maçlarında Yunanistan, Fildişi Sahili ve Japonya karşısında fileleri havalandıran Rodriguez, ikinci turda ise Uruguay'a 2 gol daha atarak toplam 5 gol ve 2 asistlik performans sergiledi.

Haberin Devamı

Turnuvanın gol krallığı yarışında ilk sıraya çıkan 22 yaşındaki oyuncu, takımının çeyrek finale kalmasında en önemli etken olmayı başardı.

Kariyerinde 3. kez Dünya Kupası'na katılan ve önceki turnuvalardaki performansıyla eleştirilen Lionel Messi de kendisinden beklenen patlamayı bu turnuvada yaptı. Grup aşamasında Bosna Hersek ve İran'a 1, Nijerya'ya ise 2 gol atarak takımını ikinci tura çıkaran yıldız golcü, İsviçre karşısında ise takım arkadaşı Angel Di Maria'ya yaptığı şık asistle maçın kazanılmasında yine önemli pay sahibi oldu.

Çeyrek final biletini grup liderleri aldı

Öte yandan, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek finale kalan ülkelerin tümünün gruplarını lider tamamlayan takımlar arasından çıkması, dikkatlerden kaçmadı. Grup sırasına göre Brezilya, Hollanda, Kolombiya, Kosta Rika, Fransa, Arjantin, Almanya ve Belçika, ikinci turda rakiplerini geçerek adını çeyrek finale yazdırmayı başaran ülkeler oldu.

Yazarlar