Ekonomi Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da toplanacak

Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da toplanacak

26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Laszlo Toth, 22. Dünya Petrol Kongresi’nin (WPC) İstanbul’da düzenlenmesinin ülkeye önemli derece pozitif etkisinin olacağını belirterek, “Türk organizasyon komitesi çok iyi bir iş çıkarıyor. Üst düzey ve tanınmış birçok konuşmacı biraraya getiriyoruz” dedi.

Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da toplanacak

9-13 Temmuz’da yapılacak kongre hakkında konuşan Toth, 70 ülkenin üyesi olduğu Dünya Petrol Konseyi’nin 1933’de Londra’da kurulduğunu belirtti.

Üç yılda bir toplanıyor

Haberin Devamı

Toth, her üç yılda bir toplanan kongreyi düzenlenme hakkını kazanmak için pek çok ülkenin rekabet içinde olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma hedefinin gerçekleşebilmesi için belirli riskleri alması gerektiğini belirten Toth, şöyle dedi:

“Enerji ticaret merkezi olma hedefi, hidrokarbon kaynaklarına sahip ülkelerle yapılan birebir anlaşmalara bağlı. Türkiye, Orta Asya, Akdeniz, Avrupa ve bu bölgeler üzerinden geçen tüm rotalar için önemli bir geçiş merkezi. Önemli coğrafi pozisyona sahip. Ancak Türkiye kendi kaynağı olmadığı için hem yönetimsel, hem de finansal risk almak zorunda. Türkiye yeterli yer altı deposu kurarsa, risk alarak doğalgaz satın alıp Avrupa ile boru hattı bağlantılarını geliştirirse, bu bir ticari faaliyete dönüşür. Kongrede bu konuda bir oturum olacak.”

Kongre, 100’den fazla ülkeden yaklaşık 50 hükümet temsilcisi, 500 üst düzey yönetici, 650 uzman seviyesinde olmak üzere 20 bini aşkın katılımcıyı İstanbul’da ağırlayacak.