Populer Bilim Dünya ters yöne doğru dönse ne olurdu?

Dünya ters yöne doğru dönse ne olurdu?

01.05.2018 - 16:25 | Son Güncellenme:

Dünya tamamen ters yöne doğru dönse ne olurdu? Gezegenimiz farklı bir şekilde dönse ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Eğer böyle bir şeyi merak ettiyseniz bir bilgisayar simülasyonu sorularınıza birçoğuna cevap verebilir.

Dünya ters yöne doğru dönse ne olurdu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Max-Planck Meteoroloji Enstitüsü uzmanları tarafından yapılan bir bilgisayar simülasyonu, Dünya'nın ters yönde döndüğü zaman ne olacağını ortaya çıkardı. Uzmanlar çölün Kuzey Amerika ve Amazon'u kapsayacağını ve yeşilliğin Afrika ve Orta Doğu'da yayılacağını söylüyor.

Avrupa Jeoloji Birliği Genel Kurulu'nda (2018) sunulan simülasyon, çöllerin bazı kıtalarda nasıl yok olacağını ama diğerlerinde ortaya çıktığını ve kışların Batı Avrupa'ya yayıldığını ortaya koydu. Fotosentez yoluyla oksijen üreten bir grup bakteri olan siyanobakteriler, daha önce hiç bulunmadıkları yerlerde geliştiler.

Dünyanın bir yıllık yörüngesinde güneşin etrafında, gezegenimiz Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbuna doğru olan ekseni üzerinde tam bir dönüşü tamamlıyor. Her 24 saatte bir, yaklaşık 1.670 km / s hızla dönüyor.

Haberin Devamı

Dünya ters yöne doğru dönse ne olurdu

Dönüş yönü, Kuzey Kutbu'ndan bakıldığında saat yönünün tersine görünen ve batıdan doğuya doğru programlanıyor. NASA'ya göre Venüs ve Uranüs hariç güneş sistemimizdeki tüm gezegenler için bu ortak.

Dünya dönerken, momentumun çekişi okyanus rüzgârları ile birlikte okyanus akıntılarını şekillendiriyor ve bu da dünya çapında bir dizi hava paterni üretiyor.

Dünya'nın iklim sisteminin rotasyonundan nasıl etkilendiğini incelemek için, bilim adamları yakın zamanda, Kuzey Kutbu'ndan bakıldığında, ters yönde dönen Dünya'nın dijital bir versiyonunu modellemek için bir açıklama yaptı. Almanya'daki Max Planck Meteoroloji Enstitüsü'nün simülasyonu ve araştırmacısı, "Ters Dünya rotasyonu, topoğrafyanın tüm temel özelliklerini, kıtaların ve okyanusların boyutlarını, şekilleri ve konumları etkilemedi" dedi.

Dünya ters yöne doğru dönse ne olurdu

Ancak Dünya’nın ters yönde dönüşü insanları etkiledi. Çölün küresel kapsama alanı 42'den 31 milyon kilometrekareye düştü. Eski çöl alanlarının yarısından fazlasında filizlenen meralar ve diğer yarısını örtmek için odunsu bitkiler ortaya çıktı. Uzmanlar ayrıca bu dünyanın bitki örtüsünün saat yönünün tersine dönen Dünya'dan daha fazla karbon depoladığını da keşfetti.

Ayrıca, simülasyon yoluyla, uzmanlar çöllerin daha önce hiç bulunmadıkları yerlerde ortaya çıktığını fark etti. Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde, güney Brezilya ve Arjantin'de ve hatta kuzey Çin'de.

Haberin Devamı

Rotasyondaki değişim, aynı zamanda, küresel rüzgar desenlerini tersine çevirdi. Bu da, sıcaklıktaki değişikliklerin subtropik ve orta enlemlere getirilmesini sağladı. Kışlar kuzeybatı Avrupa'da önemli ölçüde arttı. Okyanus akıntıları da yön değiştirdi. Denizlerin doğu sınırlarını ısıtmış ve batılıları da soğuttu.

Simülasyonda, dünyanın dört bir yanındaki ısı taşımacılığından sorumlu okyanus akıntısı olan AMOC, Atlantik Okyanusu'ndan kayboldu.Fakat Pasifik'te doğu Rusya'ya ısı getiren benzer ve biraz daha güçlü bir akım ortaya çıktı.