Dünya ABD çekilse de yardımı sürecek

ABD çekilse de yardımı sürecek

20.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin 2020 savunma bütçesinde, DAEŞ varlığı sona erdirilmesine rağmen YPG’ye çok sayıda mühimmat ayırması dikkati çekti. Bütçede Irak ve Suriye’ye ayrılan miktarsa 1 milyar dolara yakın

ABD çekilse de  yardımı sürecek

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), 2020 savunma bütçesinde Irak ve Suriye’de eğit-donat programına yönelik olarak ayırdığı fonun detayları ortaya çıktı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Irak güvenlik güçleri için 745 milyon dolar, Suriye’de SDG çatısındaki gruplara 300 milyon dolar destek fonu ayrıldığı görülüyor. 2020 savunma bütçesinde Suriye’deki operasyonlar için SDG çatısı altında faaliyet gösteren terör örgütü YPG/PKK’ya 300 milyon dolar, DAEŞ’le mücadele eden Suriye’ye sınır ülkelerin güvenliğinin sağlanması için de 250 milyon olmak üzere toplam 550 milyon dolar ayırdıklarını duyurmuştu. 250 milyon dolara ilişkin detay ise paylaşılmamıştı. Bütçenin detayları önceki gün ortaya çıkarken, bütçeye ilişkin raporda, YPG/PKK ile diğer muhalif gruplara 300 milyon dolar destek fonu ayrıldığı görülmüştü.

Haberin Devamı

AA’nın rapordan derlediği bilgilere göre ABD, DEAŞ’in varlığı sona erdirilmesine rağmen YPG/PKK’ya büyük çatışmalarda kullanılacak silah ve el yapımı bomba (EYP) için gerekli mühimmatları vermeye devam edecek. Ayrıca Suriye ile sınırı bulunan ülkelerin sınır güvenliğine destek vermek üzere de 250 milyon dolar tahsis ediliyor. Irak’a ilişkin tablolardaysa, 745 milyon doların 308 milyon dolarının Irak Terörle Mücadele Birlikleri, Özel Kuvvetler, Irak Ordusu, Irak Federal Polis Kuvveti, Acil Durum Müdahale Taburları, Enerji Güvenliği Polis Gücü ve Bölgesel Güvenlik Güçleri (Peşmerge)’nin eğitim ve silah ihtiyaçları için ayrıldığı görülüyor.

Ekipman listesi

Belgenin ilgili kalemlerinde Irak’taki güvenlik güçlerine verilen silah ve ekipman arasında otomatik tüfekle, ağır ve hafif makineli tüfeklerin yanı sıra personel taşıyıcı araçlar, ambulans ve zırhlı araç taşıyıcıları bulunuyor. Fonun 126 milyon dolarının operasyonel destek, 189 milyon dolarının lojistik destek, 28 milyon dolarının askeri üslerdeki tamir ve bakım işleri, 94 milyon dolarının ise silah, ara ve ekipmanın bakım ve tamirleriyle ilgili ihtiyaçlar için harcanacağı belirtildi. RaporUN Suriye’ye ayrılan kısımda, “silah ve mühimmat” kaleminde, 3 bin adet AK-47 Kalaşnikof tüfek dikkati çekiyor. Bunların toplam maliyeti 2 milyon 400 bin dolar olarak belirtiliyor. Mühimmat olarak devlet yapımı 2 bin adet C4 patlayıcının yanı sıra 30 bin adet fünye zamanlayıcı kablo ve 5 milyon adet mermi veriliyor. EYP yapım aparatları olarak bilinen C4 ve söz konusu kablolar ile mermilerin de içinde olduğu mühimmatın 10 milyon 46 bin dolar tutarında olduğu ifade ediliyor. Örgüt mensupları saldırılarında genellikle EYP’leri kullanıyor.