Dünya ABD’den bu kez de ‘Yeşil Kart’ hamlesi

ABD’den bu kez de ‘Yeşil Kart’ hamlesi

29.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Donald Trump yönetiminin göçmenlere karşı uygulamaya çalıştığı kısıtlamalara bir yenisi daha eklendi.

ABD’den bu kez de ‘Yeşil Kart’ hamlesi

Yeni uygulamaya göre, Yeşil Kart’a (Green Card) başvuran belli adaylar, artık şahsen mülakata tabi tutulacak. “Politico”nun duyurduğu ve ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu’nun da doğruladığı bilgilere göre; Yeşil Kart, yani kalıcı oturma izni için başvuran çalışma vizesi sahipleri ve mülteci yakınları mülakattan geçirilecek. Ayrıca sığınma talebindeki göçmenlerin de yeni uygulamaya dahil olduğu belirtildi. Yeni uygulamanın, 1 Ekim’de yürürlüğe gireceği belirtilirken, normalde Yeşil Kart başvurularının en az 6 ay sonra değerlendirmeye alındığı, mülakatlarla bu sürenin daha da artacağı öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Başkan Donald Trump’ın ABD’ye seyahat ve göç edenler için başlattığı “sıkı güvenlik” politikasının son halkası olan uygulamanın, Yeşil Kart sahibi olmayı daha zor hale getireceği belirtiliyor. Ayrıca Meksika sınırına duvar örülmesi tartışmasının yanı sıra, geçtiğimiz Ocak ayında Trump tarafından imzalanan kararnameyle İran, Irak ve Suriye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülke vatandaşlarının ABD’ye girişi yasaklanmıştı.

Amaç güvenlik

Yapılan açıklamada, mülakat uygulamasının gelecekte başka vize türleri için de uygulanacağı belirtilirken, kararın ABD’yi hedef alan “güvenlik risklerini daha iyi tespit edip, engellemek” amacıyla alındığı ifade edildi. Amerikan Göçmenlik Avukatları Birliği’nin eski başkanı William Stock, mülakat şartının yeni olmadığını, ancak son 10 yıldır “zaman kaybı” yaşattığı için pek uygulanmadığını kaydetti.