Dünya ABD’den İdlib’de kimyasal uyarısı

ABD’den İdlib’de kimyasal uyarısı

23.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD, İdlib’de rejimin kimyasal kullanması durumunda buna şiddetle cevap verileceğini açıklarken, Rusya ile bölgenin geleceğiyle ilgili bir anlaşmaya varılamadığı belirtildi. Bölgedeki muhalifler ise teslim olmayacaklarını duyurdu.

ABD’den İdlib’de kimyasal uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail’de Reuters haber ajansına verdiği mülakatta Suriye konusuna da değindi. Suriye’de rejimin İdlib’e yönelik olası operasyonuyla ilgili konuşan Bolton, İdlib’de eğer kimyasal ya da biyolojik silah kullanılarak bir müdahalede bulunulursa ABD’nin buna “şiddetle” cevap vereceği uyarısında bulundu. Bolton İdlib’in geleceğiyle ilgili Rusya ile aralarında henüz bir anlaşma sağlayamadıklarını da ifade etti. Öte yandan Bolton İran’a uygulanan yaptırımların beklediklerinden daha fazla etki gösterdiğini belirterek Avrupalı ülkeleri ABD ya da İran’la ticaret yapmak arasında seçim yapmaya çağırdı.

ABD’den İdlib’de kimyasal uyarısı

Haberin Devamı

Teslimiyet ihanet sayılacak

Öte yandan terör örgütü El Kaide bağlantılı Tahrir Eş Şam lideri Ebu Muhammed El Cevlani, Suriye’de muhaliflerin elinde kalan son kale olan İdlib bölgesinde savaşmaya devam edeceklerini duyurdu. El Cevlani’nin, İdlib bölgesindeki direnişlerinin devam edeceğine yönelik duyuru, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bölgeye takviye kuvvetlerini göndermesinin ardından geldi. El Cevlani, Suriye’de rejimle muhalifler arasında birçok noktada meydana gelen silah teslim etme ve teslim olma gibi bir durumun İdlib’de yaşanmayacağını, bunun ihanet sayılacağını duyurdu.

ABD, İngiltere ve Fransa yayınladıkları ortak bildiriyle Suriye’de terör örgütlerinin sivilleri, okulları, hastaneleri ve diğer sosyal yapıları hedef alacağına ilişkin kaygılarını dile getirmişti. Bildiride ayrıca, İdlib’de “potansiyel ve yasa dışı kimyasal silah kullanımından” endişe duyulduğunun altı çizilmişti.

Haberin Devamı

Rusya, Suriye bilançosunu açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Suriye’deki terörist gruplara karşı 2015’te başlattığı operasyonlardan bu yana ülkede elde edilen sonuçlara ilişkin bir video yayınladı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, daha önce ülke topraklarının sadece yüzde 8’inin kontrolünü elinde tutan Suriye ordusunun, Rus hava güçlerinin Suriye’deki operasyonları sırasında ülke topraklarının yüzde 96.5’inin denetimini yeniden ele geçirdiğini söyledi. Ayrıca videoda, Rus güçlerinin operasyonları boyunca Suriye’de 86.000 militanın ve militan gruplarının 830 komutanının öldürüldüğü belirtildi. Videoda yer alan bilgilere göre, Rusya, Suriye’de 231 modern ya da modernize edilmiş silah denedi. Bu silahların yüksek oranda etkili olduğu görüldü.