Dünya ABD ile Almanya birbirine düştü

ABD ile Almanya birbirine düştü

01.07.2013 - 16:45 | Son Güncellenme:

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in AB ve Alman kurumlarını dinlediği yönündeki haberlere Almanya Başbakanı Angela Merkel ilk tepkiyi sözcüsü aracılığıyla verdi. Alman sözcü, "Bir dost tarafından dinlenmek kabul edilemez. Artık Soğuk Savaş döneminde değiliz, böyle bir şey olamaz" dedi.

ABD ile Almanya birbirine düştü

Pazartesi ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in AB ve Alman kurumlarını dinlemesini sert sözlerle eleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, "Bir dost tarafından dinlenmek, bu kabul edilemez. Artık Soğuk Savaş döneminde değiliz, böyle bir şey olamaz" sözleriyle tepki gösterdi.

Alman hükümetinin bu konuda "büyük bir hayal kırıklığı" yaşadığını Beyaz Saray'a ilettiğini belirten Alman sözcüs Seibert, Almanya ve Avrupa Birliği'nin ABD'den bir açıklama beklediğini söyledi.

'GÜVEN İLİŞKİSİ ZEDELENDİ'

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa Birliği'nin dost olduğunu hatırlatan Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, "Ortaklığımızın azami temeli güven olmalı. Ancak Alman hükümeti güven ilişkisinin zedelendiğini şimdiden görüyor" dedi.

KERRY: SIRA DIŞI BİR DURUM YOK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den ise bu konuda şaşırtıcı bir açıklama geldi. ABD'nin Avrupa ülkelerini dinlemesiyle ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir ülkenin diğer ülkeler hakkında istihbarat toplamasının 'sıra dışı olmadığını' söyledi.

Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu (ASEAN) toplantıları için bulunduğu Brunei'de açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD'nin diğer tüm ülkelerin topladıklarıyla aynı türden dış istihbarat edindiğini iddia etti.

ABD'nin AB kurumlarını dinleme konusunun AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından, Brunei'de Kerry'nin de katıldığı bir toplantı sırasında gündeme getirildiği de belirtildi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada da, "ABD'nin diğer tüm ülkelerin topladıklarıyla aynı türden dış istihbarat edindiği" belirtildi.

'ORTAKLAR, BİRBİRLERİNE KARŞI CASUSLUK YAPMAZ'

Haberin Devamı

Adaletten sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Viviane Reding ise, iddialara "ortaklar, birbirlerine karşı casusluk yapmaz" diyerek tepki gösterdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, ABD'nin AB ofislerine dinleme cihazları yerleştirdiği ile ilgili iddialardan çok büyük rahatsızlık duyduğunu belirtmişti.

Alman Der Spiegel dergisi, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in Almanya'da her ay 500 milyon telefon görüşmesi, kısa mesaj ve elektronik postayı gözetim altına aldığını açıklamıştı. (NTV)