Dünya ABD’nin Hamas tasarısına ‘ret!’

ABD’nin Hamas tasarısına ‘ret!’

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

ABD’nin Hamas tasarısına ‘ret’

ABD’nin, Hamas’ın kınanmasını isteyen ve iki devletli çözümden bahsetmeyen karar tasarısı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda reddedildi. Amerika, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda tasarının 3’te 2 çoğunluk yerine basit çoğunlukla kabul edilmesini talep ederken, tasarıya 87 ülke destek verdi, 57 ülke karşı çıktı, 33 ülke ise çekimser kaldı. Afganistan’ın çekimser oyu da “Hayır” olarak düzeltilince karara karşı çıkan ülke sayısı 58 oldu. ABD’nin Hamas’ın kınanmasını isteyen ve iki devletli çözümden bahsetmeyen karar tasarısı, BM Genel Kurulu’nda 3’te 2 çoğunluğa ulaşamamış oldu.

Haberin Devamı

Tasarıda “Hamas ve Filistin İslami Cihad Hareketi dahil diğer militan grupların provokatif eylemlerine, şiddet olaylarına son vermesi” çağrısı yapılıyordu. Tasarıda “Hamas’ın kaynakları, sivil halkın ihtiyaçları yerine askeri altyapı için kullanması” da kınanıyordu. Öte yandan a BM Genel Kurulu’na getirilen yeni bir tasarı da, ABD’nin itirazına rağmen kabul edildi. Kararda, 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözüm desteklendi.

‘Trump, BM’ye Nauert’i atayacak’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Başkan Donald Trump tarafından “ABD’nin BM Daimi Temsilcisi” olarak aday gösterildi. Trump, yaptığı açıklamada Nauert’in herkes tarafından kabul göreceğine inandığını söyledi. Nauert, ABD Senatosu’nda onaylanması durumunda Dışişleri Sözcülüğü görevini bırakıp Nikki Haley’nin yerini alacak. Daha önce Amerikan “Fox News” kanalında sunuculuk yapan Nauert, Trump işbaşına gelince Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü’ne getirilmişti. Trump’ın kabinesinde çok az sayıdaki kadınlardan biri olan Haley, görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.