Dünya ABD ve Katar'dan Ortadoğu'da işbirliği mesajları

ABD ve Katar'dan Ortadoğu'da işbirliği mesajları

09.07.2019 - 09:33 | Son Güncellenme:

Washington'ı ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim, ABD Başkanı Trump ve Savunma Bakan Vekili Esper ile görüştü. Trump akşam yemeğinde "İki ülke arasında her şeyin çok olumlu olacağını biliyorum. Siz çok değerli  bir müttefiksiniz" dedi.

ABD ve Katardan Ortadoğuda işbirliği mesajları

ABD Başkanı Donald Trump ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Washington'daki akşam yemeğinde karşılıklı yapıcı iş birliği mesajları verdi.

Haberin Devamı

ABD temaslarına pazartesi günü başlayan Katar Emiri Şeyh Temim, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ev sahipliğini yaptığı akşam yemeğinde Trump ile bir araya geldi.

Trump, yemekte yaptığı konuşmada, Katar'ın ABD'ye yaptığı yatırımlardan övgüyle söz ederek, yeni yatırımların da yolda olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Emir ile salı günü Beyaz Saray'da bir araya geleceklerini kaydeden Trump, "(İki ülke arasında) Her şeyin çok olumlu olacağını biliyorum. Siz çok değerli bir müttefiksiniz ve bize büyük bir askeri üs ve askeri havalimanı konusunda çok yardımcı oldunuz." değerlendirmesini yaptı.

'Bölgemizde bizim düşüncelerimizi paylaşmayanlar var'

Katar Emiri Şeyh Temim de iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının çokluğuna işaret etti. Şeyh Temim, "Bu ziyaretim ortak olarak paylaştığımız bu idealleri bir kez daha vurgulamaktadır. Bugün burada güçlü ekonomik ortaklığımızı kutluyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şeyh Temim'in, "Maalesef bölgemizde bizim bu düşüncelerimizi paylaşmayanlar var. Bugünün dünyasında müttefiklik ilişkileri belirli ortaklıklarla yapılır ve bazı belirli müttefikler gerçekten dost değillerdir. Fakat ABD ile Katar ortak, müttefik ve dosttur" sözleri dikkati çekti.

Esper ile buluştu

Şeyh Temim, Savunma Bakan Vekili Mark Esper ile de bir araya geldi. Temim, Esper ile gerçekleştirdiği görüşmede, ülkesinin ABD ile güçlü stratejik ilişkileri olduğunu vurguladı.

Bölgede yaşanan gerilime değinen Temim, "Bölge sıkıntılı bir süreçten geçiyor, anlaşmazlıklar söz konusu ancak birlikte çalışırsak buradaki tansiyonu düşürmek için uygun bir yol bulabileceğimizi düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Esper ise Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'nün önemine işaret etti ve iki ülke arasındaki ittifakın bütün ülke halklarına barışı getireceğini kaydetti.

Katar Emiri'nin ziyareti kapsamında savunma, enerji, yatırım ve hava taşımacılığı konusunda anlaşmalara imza atılması bekleniyor.

ABD'nin mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasından sonra Tahran-Washington arasında yaşanan gerginlik, İran Devrim Muhafızları Ordusunun haziran ayında ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) Hürmüz Boğazı üzerinde vurarak düşürmesinden sonra tırmanmıştı.