Dünya Afiş düellosu!

Afiş düellosu!

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın İran’a yaptırım açıklamasına yanıt geldi. Popüler kültür öğelerinin kullanıldığı paylaşımlar büyük ilgi çekerken, İran dini lideri Hamaney de Trump’a cevap verdi.

Afiş düellosu

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik yaptırımların başlayacağı yönündeki açıklamasını ilginç bir şekilde yapması büyük ses getirdi. Önceki gün ünlü dizi ‘Game of Thrones’a (Tahy Oyunları) göndermede bulunan ve dizinin ünlü repliği “Kış geliyor”u “Cezalar geliyor” olarak değiştirerek bir fotoğrafını paylaşan Trump’a İran’ın yanıtı gecikmedi. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, yine aynı diziye atıfta bulunarak paylaştığı mesajında “Sana karşı duracağım” ifadesini kullandı. Süleymani, fotoğrafın altına “Gel, bekliyoruz. Senin düşmanın benim. Senin düşmanın Kudüs Gücü. Bu savaşı sen başlattın ama ben bitireceğim” sözlerini yazdı. Trump’ın mesajı tüm dünyada büyük ilgi çekerken, birçok internet kullanıcısı fotoğrafta değişiklikler yaparak ilginç paylaşımlarda bulundu.

Haberin Devamı

‘40 yıldır sürüyor’

Öte yandan İran’da “Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü” etkinlikleri kapsamında başkent Tahran’da konuşan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin yaptırımlarla İran ekonomisini felç ederek geri bırakmayı amaçladığını ancak bunu başaramadığını söyledi. ABD ile İran arasında 40 yıldır sorunlar olduğuna işaret eden Hamaney, bu süre içinde Washington yönetiminin, “askeri, ekonomik ve medya savaşları ile kendilerine karşı birçok adım atarak Şah dönemindeki sultasını yeniden ikame etmeyi hedeflediğini, ancak başarılı olamadığını” savundu. Hamaney, “Geçen zaman zarfında kaybeden tarafın ABD, kazanan tarafın ise İran olduğu hakikati ortaya çıkmıştır. ABD’nin mağlup olduğunun delili ise tüm hamleleri başlatan ancak amacına ulaşamayan taraf olmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Hamaney, ABD ile müzakere ihtimaline ilişkin de şunları söyledi: “ABD çökmeye doğru gidiyor, herkes bunu bilsin. Uzlaşma arayışında olanlar beyhude bir çaba içindedir. ABD ancak sultacılık arayışını bırakırsa ona diğer devletler gibi muamele edilebilir fakat o her zaman diğer taraflara egemen olmaya çalışmıştır ve bu siyasetini terk etmesi uzak bir ihtimaldir”. Dünyanın ABD Başkanı Donald Trump’ın her adımına muhalif bir tutum sergilediğini kaydeden Hamaney, Washington’un ekonomik ve askeri gücünün de zayıflamaya başladığını iddia etti. ABD yönetimi, 2015 nükleer anlaşması kapsamında kaldırılan tüm İran yaptırımlarının 5 Kasım’dan itibaren yeniden hayata geçirileceğini, ancak 8 ülkeye petrol ticaretinde geçici olarak muafiyet tanınacağını açıklamıştı.

Demokratlar yükselişte!

ABD’de 6 Kasım tarihinde gerçekleşecek olan ara seçimler öncesi, Başkan Donald Trump, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü kaybedebileceğini söyledi. Seçim mitingleri kapsamında gittiği Iowa eyaletinde konuşan Trump,
“Bu olabilir. Olabilir. Ve ne yapacağınızı biliyor musunuz? Bütün hayatım boyunca ne derim biliyor musunuz? ‘Dert etme, ben halledeceğim.’ Bir anlam ifade ediyor mu? Bir yolunu bulacağım” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ülkede yapılan son anketler de, Trump’ın sözlerini doğrular vaziyette. Nitekim, “FiveThirtyEight” araştırma şirketinin anketleri, Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde edeceklerini gösteriyor. Ankette ayrıca, Demokratların sandalye sayısını 18 artırarak, 35’ten 53’e çıkaracakları belirtiliyor. “Centre for Responsive Politics” adlı araştırma şirketine göre ise, ABD’de bu yılki ara seçimler için ortalama 5.2 milyar dolar harcandı.

Avukatından Trump’a ırkçılık suçlaması

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, Vanity Fair dergisine Başkan’ı zora sokacak açıklamalarda bulundu. Cohen, eski müvekkilinin en az 4 kere ırkçı ifadeler kullandığını belirtti. Cohen’in iddiasına göre, Trump seçilmeden önce

“Siyahiler bana oy veremeyecek kadar aptal”, “Bir siyahi tarafından yönetilen ve pislik çukuru olmayan bir ülke söyle. Sadece bir kent söyle!” gibi ifadeler kullandı. Cohen, Trump’ın yanından daha önce ayrılması gerektiğini belirterek, pişmanlığını dile getirdi. Beyaz Saray ya da Trump, henüz iddialara yanıt vermedi. Cohen, Trump’la ilişki yaşadığını iddia eden kadınlara sessiz kalmaları için ödeme yapmakla suçlanıyordu. Avukat, suçlamaları kabul ederek, savcılıkla işbirliğine gitme kararı almış, ABD Başkanı hakkında bildiği her şeyi itiraf edeceğini açıklamıştı.