Dünya Ahmedinecad’a yolsuzluk sorgusu

Ahmedinecad’a yolsuzluk sorgusu

02.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran’da dini liderler ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad arasındaki güç mücadelesi artık açık bir savaş ilanına dönüştü

Ahmedinecad’a yolsuzluk sorgusu

290 sandalyeli İran meclisinde yeterli sayı olan 74 imzayı toplayan milletvekilleri, Ahmedinecad’ı ülkenin en büyük finansal skandalı olan 2.6 milyarlık kredi dolandırıcılığı ile bağlantısı olup olmadığı sorusuna cevap vermeye çağırdı. İran’da 1979 İslam Devrimi’nden beri ilk defa bir cumhurbaşkanı meclis önünde ifade verecek. Yasalara göre, Ahmedinecad, bir hafta içinde meclis içindeki bir komitede gerçekleştirilen gizli oturumda soruları yanıtlayacak. Vekiller cevapları yeterli bulmazlarsa, Ahmedinecad’ı kendini savunması için bir ay içinde meclis önüne çağırabilecekler. Ahmedinecad’a kadar uzanan finans skandalında, geçen ay bir iş adamına devlet bankasından sahte belgelerle 2.6 milyar dolar kredi sağlandığı ortaya çıkmıştı. Bu dolandırıcılığı Ahmedinecad’ın dünürü ve sağ kolu Esfandiyar Rahim Meşay’ın ayarladığı, paranın bir bölümünü de seçim kampanyasına aktardığı iddia edilmişti. Ahmedinecad ile arasının bozuk olduğu bilinen ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de skandalın sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı’nı işaret etmiş, vekilleri konuyu ele almaya çağırmıştı.
Ahmedinecad’ın İran’ın klasik liderliğinin dışına çıkarak, dini liderlerden bağımsız davranması Hamaney ile arasını açmıştı. İkili arasındaki iktidar savaşı, ilk defa bu yılın başında Ahmedinaced’ın Hamaney’in emrini görmezden gelerek, İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi’yi görevden almaması ile halka yansımıştı. Hameney, kredi skandalını kullanarak Ahmedinecad’ı yalnız bırakmaya çalışıyordu. Soruşturma kapsamında Ahmedinecad’a yakın olduğu bilinen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Seyid Hamir Pour-Muhammedi tutuklandı, hükümetten birçok isim sorgulandı.

Haberin Devamı

Ahmedinecad’a yolsuzluk sorgusu

Darbe mi planlıyor?
Mahmud Ahmedinecad’ın kardeşi Davut Ahmedinacad, Cumhurbaşkanı’nın yaşananlar karşısında “yakında askeri çözümü düşüneceğini” söyleyince yeni bir tartışma başladı. Davut İran medyasına, birkaç hafta önce Ahmedinecad hükümeti ile Devrim Muhafızları liderlerinin gizli bir görüşme yaptığını anlattı. Hamaney de bu sözlerin üzerine “sapkın takım” olarak adlandırdığı Ahmedinecad ve yakın çevresini, ülkeyi tamamen ele geçirmek için darbe planlamakla suçladı.