Dünya Asıl suçlu alçak bulutlar

Asıl suçlu alçak bulutlar

04.04.2013 - 14:25 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar büyük bölümü buzla kaplı olan Grönland'ın yüzeyindeki buzların erimesinde suçlu olanın alçak ve ince bulutlar olduğu belirtildi.

Asıl suçlu alçak bulutlar

Yeni yapılan bir araştırmada Grönland adasında buzların erimesinde etkenin ince bulutlar olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Nature dergisinde yayımlanan araştırmadaki bulgular Kuzey Kutbu'nda erimenin arkasındaki sırları açığa çıkarabilir. Eğer Grönland'ın üzerindeki tabakayı tamamen eritmek istersek yani 3 milyon kilometre küplük buz kütlesini eritmek için küresel olarak deniz seviyesini 7.4 metre yükseltmek gerekecekti.

2012 yazında Grönland'da olağandışı bir erime görüldü, hemen hemen yüzeyin tamamı eridi. Aslında 1979'da bilim insanlarının takibe almasından beri Grönland'da görülen en büyük erime. Buz çekirdeği geçen 4000 yıllık zamanda her 150 yılda bir rekor eriyor. Ulusal Oşinografi ve Atmosfer Yönetimi Şiddetli Akıntılar Laboratuvarı'ndan uzman Dave Turner "Temmuz 2012'deki olay olağandışı sıcak hava olayları tarafından tetiklendi ama bu sadece bir faktör. Alçak seviyedeki bulutların buzların üzerindeki sıcaklığa baskı yaptığını da gördük" dedi.

Alçak bulutların ilk bakışta buzları erittiğine yardımcı olduğunu düşünmek yanlış gelebilir güneş ışınlarını geri yansıttıkları için. (Bulutlu havalar güneşli havalardan daha serindir). Ancak uzman ekibin yaptığı bilgisayar modellemesinde bu bulutların güneş ışınlarının geçmesine ve yüzeyin termal radyasyonları emmesine izin verecek kadar ince olduğunu belirtiyor. (Bu termal radyasyon bir tür ışık şeklidir ama görünür ışıktan daha uzun dalga boylarına sahiptir ve insan gözüne görünmez.

Haberin Devamı

Dünya'nın yüzeyi ışınları emer ve sonra bu yeniden termal radyasyon yayar.) Wisconsin Üniversitesi Madison Uzay ve Mühendislik Bilimleri Merkezi'nden Ralf Bennartz "Temmuz 2012'deki rekor erime soruları beraberinde getirdi. Bu frekans ve genişliğin nedeni ne? Tabii kli birçok nedeni var. Ama biz düşük seviyeli bulutlara odaklandık" dedi. Uzmanlar araştırmanın daha net sonuçlar vermesi için çalışmaların sürmesi gerektiğinin altını çizdi. (Gazeteport)