Dünya Askeri seçenek masada

Askeri seçenek masada

05.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD yönetimi Kuzey Kore’nin nükleer denemesine sert yanıt verirken, askeri seçeneklerin masada olduğu vurgulandı. Trump ise ekonomik yaptırım sinyali verdi. Güeny Kore, Kuzey’in yakında ‘yeni bir füze denemesi yapabileceği’ yönünde açıklamalar geldi

Askeri seçenek masada

Kuzey Kore’nin en son gerçekleştirdiği nükleer denemenin ardından, Güney Kore balistik füzelerin yer aldığı bir askeri tatbikat gerçekleştirirken, ABD Savunma Bakanı James Mattis, “ABD’ye, Guam dahil olmak üzere topraklarına ya da müttefiklerimize yönelik herhangi bir tehdit olursa çok sert askeri karşılık vereceğiz” diye konuştu. ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı “çok sayıda askeri seçenekleri” olduğunu vurgulayan Mattis, Başkan Donald Trump’la da konuya ilişkin görüşeceklerini kaydetti. Beyaz Saray’ın dışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, verilecek askeri yanıtın ‘etkili ve ezici’ olacağını söyledi. Mattis buna karşın, ABD’nin Kuzey Kore gibi bir ülkenin ‘tamamen ortadan kaldırılmasını istemediğini’ de belirtti. Donald Trump ise, Pazar günü kilise çıkışında ise gazetecilerin Kuzey Kore’ye müdahale edip edilmeyeceği sorusuna, “Bakacağız” şeklinde yanıt verdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de telefonda görüştü. Açıklamada, “Başkan Trump, ABD’nin topraklarını ve müttefiklerini tüm diplomatik önlemlerle geleneksel ve nükleer imkanları kullanarak koruma yükümlülüğünü teyit etti” dendi.
Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile ticaret yapan herhangi bir ülke ile ticari ilişkileri kesebileceklerini söyledi. Bu uyarının Kuzey Kore’nin ticaretinin yüzde 90’ını gerçekleştirdiği Çin’i doğrudan hedeflediği ifade edildi. Çin ise, ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Kore ile ticaret konusundaki uyarısını, “adil değil ve kabul edilemez” diye nitelendirdi.
Yaptırım’a Çin tepkisi
Çin’den yapılan açıklamada, Donald Trump’ın “Kuzey Kore ile iş yapan ülkelerle ticaretin sonlandırılabileceği”ne ilişkin uyarıları “tehdit” olarak gösterildi ve kabul edilemeyeceği belirtildi. WikiLeaks kurucusu Julian Assange ise, Twitter üzerindne paylaştığı mesajında, Trump’ın Pyongyang’dan ötürü Pekin ile ticareti kesme kararı alması durumunda görevinden uzaklaştırılacağını iddia etti.

Askeri seçenek masada


Yeni deneme İddiası
Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin yeni bir füze fırlatmaya hazırlandığına dair işaret tespit ettiklerini, bunun kıtalararası balistik füze içerebileceğini belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin pazar günkü 6. nükleer testinin ardından başka bir balistik füze denemesi için hazırlandığına dair sürekli olarak işaret tespit ettikleri aktarıldı. Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi de, mecliste yapılan kapalı oturumda, Pyongyang’ın, ülkenin kuruluş yıl dönümü 9 Eylül’de ya da Kore İşçi Partisinin kuruluş yıl dönümü 10 Ekim’de Kuzey Pasifik’te kıtalar arası balistik füze (ICBM) fırlatabileceği endişesini paylaştı.

Güney Kore’den tatbikatlı yanıt

Güney Kore, hidrojen bombası denemesi yapan Kuzey Kore’ye cevap olarak balistik füze fırlattı. Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine karşılık olarak Hyunmoo balistik füzeleri ve F-15K savaş uçaklarını içeren askeri tatbikat düzenledi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, kısa menzilli karadan karaya ve uzun menzilli havadan karaya 2 balistik füzenin açık denizdeki hedeflerini başarıyla vurduğunu bildirdi.

Haley: K.Kore savaş için yalvarıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, dün Kuzey Kore’nin son denemesini görüşmek için acilen toplandı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’nin açıklamaları toplantıya damga vurdu. Haley, “Çok geç olmadan tüm diplomatik seçeneklerin denenmesi gerektiğini” belirtirken, “Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un savaş için yalvardığını” ifade etti. Haley, “Savaş ABD’nin istediği birşey değil ancak ülkemizin sabrı sonsuz değildir” ifadesini kullandı.