Dünya Astana’da ikili görüşme trafiği

Astana’da ikili görüşme trafiği

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriye konulu 11. garantörler toplantısı, Kazakistan’ın başkenti Astana’da ikili görüşmelerle dün başladı. İlk görüşmeyi, Ritz Carlton Oteli’nde Rusya ile Şam rejimi temsilcileri yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev, anayasa komitesi, İdlib’deki durum, mültecilerin sorunları ve terörle mücadele konularının ele alınacağını söyledi.

Astana’da ikili görüşme trafiği

Muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, eski Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmed Tuma öncülüğündeki muhalifler, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) ile görüşmelerinde geri dönüşler ve ülkenin yeniden imarı için uygun ortamın oluşmadığı, rejimin tutuklamalarının sürdüğü konusunu vurguladı. Rusya, önceki toplantıda söz konusu iki konuyu gündeme getirmişti. Türk heyeti de, toplantılarına öğlenden itibaren başladı. Heyet, muhaliflerle bir araya geldi, Rusya ve İran temsilcileriyle de ikili görüşmeler yaptı. Türk heyetini Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal, İran’ı Önal’ın mevkidaşı Hüseyin Ensari ve Rusya’yı Lavrentyev temsil ediyor. Askeri muhalefet heyetine eski Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmet Tuma, rejime ise BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi başkanlık yapıyor.

Haberin Devamı

Baskı çabası

Astana’daki Suriye konulu 11. garantörler toplantısına katılan askeri muhalefet heyeti sözcüsü Eymen el Asimi, rejimin gündemi değiştirmeye çalıştığını ancak kendilerinin alıkonulanlar, geri dönüşler, yeniden imar ve YPG/PKK’nın ihlalleri konularını masaya getireceklerini söyledi. Esad rejiminin geçen cumartesi günü ortaya attığı kimyasal silah saldırısı iddiasına değinen Asimi, “Bu iddiayla ilgili fotoğraflı raporumuzu hazırladık. Görüştüğümüz taraflara sunacağız” dedi. Muhalefet sözcüsü Asimi, “Burada rejimin bir hikaye yazmaya çalıştığını, Rusların da bu hikayeyi sahiplendiğini görüyoruz. Bunlar, Astana görüşmesi öncesi yapılıyor ve böylece görüşmelerin gündemine bir şeyler daha eklemek istiyorlar” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Asimi, Astana’daki gündemle ilgili, “Bu kimyasal olayı öncesinde, Astana için masada 3 konu vardı. İdlib, anayasa ve alıkonulanlar. Ama simdi (Rusya ve rejim) yeni konular getirdiler. Türkiye’ye baskı yapmak istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.