Dünya Atina’da 60 yıllık hanedanlar yıkıldı

Atina’da 60 yıllık hanedanlar yıkıldı

05.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan’ı 1944’ten itibaren nöbetleşe yöneten Papandreu ve Karamanlis aileleri ilk kez bu seçimde başbakan adayı çıkarmadı. Halk mevcut adayların hiçbirini bu role layık görmüyor

Atina’da 60 yıllık hanedanlar yıkıldı

Yunanistan’da yarın yapılacak seçimler ülkeyi yaklaşık son 40 yıl yöneten ve “hanedanlar” olarak tanımlanan “2.5” ailenin etkisini bitiriyor. Bu seçimlerde ilk kez ne Papandreu ne de Karamanlis ailesinden başbakanlığa aday çıkmadı. Ülkeyi 2009-2011 yıllarında yöneten ve ekonomik krizle birlikte istifa etmek zorunda kalan Yorgo Papandreu ve 2004-2009 yıllarında başbakanlık yapan Kostas Karamanlis yalnızca milletvekilliği için yarışıyor. Yunanistan’ın küçük hanedanı Miçotakis ailesinden Dora Bakoyannis ise barajı aşıp aşmayacağı bile belli olmayan Demokrat Birliği partisinin lideri olarak seçime giriyor. Dede Yorgo Papandreu 1944 yılında başbakan olmuş ve üç dönem görev yapmıştı. Oğlu Andreas Papandreu 10 yıl, Yorgo Papandreu ise iki yıl başbakanlık yaptı. Konstantin Karamanlis ise 1955’ten itibaren farklı dönemlerde 11 yıl, oğlu Kostas?Karamanlis ise 5 yıl ülkeyi yönetti.
Kamuoyu yoklamalarına göre sandıktan çıkacak oylar hiçbir partinin tek başına iktidar olmasına yetmeyecek. En çok oyu alması beklenen sağ Yeni Demokrasi partisinin lideri Andonis Samaras ve ikinci parti olma mücadelesi veren sosyal demokrat Pasok’un lideri Evangelos Venizelos en kuvvetli başbakan başbakan adayları. Halkın yüzde 22’si Samaras’ı, yüzde 23’ü Venizelos’u başbakanlığa layık gördüğünü söylüyor. Ancak yüzde 52’si hiçbirinin bu koltuğa layık olmadığını düşünüyor.

Haberin Devamı

Atina’da 60 yıllık hanedanlar yıkıldı


Andonis Samaras (61)

Son 20 yıl Yeni Demokrasi hükümetlerinde kültür, dışişleri, ekonomi bakanlığı yaptı. 1992 yılında Yeni Demokrasi hükümetini ve başbakan Kostas Miçotakis’i devirdi. 2009 yılında Yeni Demokrasi’nin lideri olur olmaz da partiden Miçotakis’in kızı Dora Bakoyannis’i ihraç etti.

Atina’da 60 yıllık hanedanlar yıkıldı


Evangelos Venizelos (55)
28 yaşında anayasa profesörü oldu. Son 20 yıl basın, ekonomi, savunma bakanlıklarını üstlendi. Yorgo Papandreu’nun Pasok içindeki büyük rakibiydi. Papandreu’nun ülkenin iflastan kurtulması için aldığı sert ekonomik önlemler sonucu geçen yıl sonunda istifaya zorlanması ile PASOK’un yeni başkanı oldu.

ANALİZ
Wall Street Journal
Birkaç ay içinde tekrar seçim planlıyorlar

Yunanistan’ın pazar günkü seçimleri öyle bir siyasi istikrarsızlık getirecek ki ülkenin büyük partilerinin yetkilileri şimdiden birkaç ay içinde gerçekleşebilecek yeni bir seçimin planını yapıyor. Bu durum Yunanistan’ın AB ve IMF’den aldığı son kurtarma paketinin varlığını tehlikeye atabilir ve mali kederi ağırlaştırabilir. Halkın mali ve ekonomik çöküş için siyasi kurumları cezalandırma isteği, ülkenin en büyük iki partisine yenilgi verecek. İlk oylar atılmadan muhafazakar Yeni Demokrasi ve PASOK olarak bilinen merkez sol sosyalistlerin üst düzey yetkilileri iki partinin kuracağı koalisyonun kısa ömürlü olacağını söylüyor. Birçok parti sonbaharda seçim bekliyor. Yeni Demokrasi haziranda bile olabileceğini söylüyor. Maksist-Leninistlerden neo-Nazilere kadar çeşitlilik gösteren partilerin patlama yapan desteği nedeniyle iki parti de parlamentoda çoğunluğa ulaşırsa şanşlı sayılacak. Yunanlar 1974’te cuntanın düşmesinden bu yana en fazla parçalanmış parlamentoyu seçecek.

Haberin Devamı

SEÇİMİN RENKLİ YÜZLERİ

Atina’da 60 yıllık hanedanlar yıkıldı
Aşırı sağcı LAOS partisi ülkenin en seksi isimlerinden ünlü aktris ve Yunan Güzellik Kraliçesi Vana Barba’yı Atina’dan milletvekili adayı gösterdi.

“Bağımsız Yunanlılar” partisi eski top model Elena Kundura’yı Yeni Demokrasi Partisi’nden transfer etti.

Haberin Devamı

Selanik’ten milletvekili adayı olan Yeni Demokrasi üyesi Elena Rapti’nin ismi Kenan İmirzalıoğlu ile aşk dedikodularına karışmıştı.

Eski turizm bakanı aktris Angela Gerekou, PASOK için
tekrar Korfu Adası’ndan milletvekili
adayı oldu.

Selanikli gazeteci Eva Kaili PASOK’tan milletvekili adayı. Facebook ve Twitter’de
binlerce hayranı var.