Dünya Avrupa, mültecileri Yunanistan’a hapsetti

Avrupa, mültecileri Yunanistan’a hapsetti

27.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Orta Avrupa ülkelerinin Yunanistan’dan alınan mülteci sayısını kısıtlaması nedeniyle binlerce mülteci ülkede kapana kısıldı. Avrupa’ya öfke saçan Atina, Avusturya İçişleri Bakanı’nın ziyaretini iptal etti

Avrupa, mültecileri  Yunanistan’a hapsetti

Yunanistan, Balkan rotası ülkelerinin sıkı sınır kontrollerine başlamasının ardından on binlerce mülteciyle başbaşa kalmanın korkusunu yaşıyor. Avusturya’nın günde alınan mülteci sayısına kısıtlama getirmesinin ardından diğer Orta Avrupa ülkeleri de Viyana’yı izledi. Mültecilerin Almanya’ya gitmek için kullandığı ‘Balkan rotasında’ yer alan Slovenya, Avusturya, Sırbistan, Makedonya ve Hırvatistan, günde sadece 580 kişinin geçişine izin verme kararı aldı.
Yunan polisinin rakamlarına göre, Türkiye’den Yunanistan’a günde ortalama 2 bin mülteci giriş yaparken, komşu Makedonya’ya geçen mülteci sayısı günde 150’ye kadar düşmüş durumda. Ülkede mülteciler için kurulan sığınma merkezlerinde yer kalmadığı, mültecilerin açık alanlarda uyuduğu belirtiliyor.

Feribotlar durduruldu
Yunan hükümeti yeni barınaklar inşa edilene dek, deniz ulaşımı şirketlerine mültecilerin ilk varış yeri olan Midilli, Kos ve Sakız Adası’ndan ana karaya getirilen mültecilerin sayısının düşürülmesi talimatı verdi. Deniz Ticareti Bakanı Theodoros Dritsas, Midilli ve diğer adalara varan mültecilerin üçte ikisinin Pazar gününe kadar adalarda bekletileceğini duyurdu. Mültecileri taşıyan gemilerin adalardaki mülteciler için barınma amaçlı kullanılacağı belirtildi.

‘Ölüme mi terk edelim’
Yunanistan son günlerde ülkede binlerce mültecinin birikmesinde Avusturya ve Macaristan’ın sıkı sınır kontrolü politikasını sorumlu tutuyor. Yunanistan perşembe günü Avusturya Büyükelçisi’ni çağırırken, Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’in gelecek hafta ülkeye yapmayı planladığı ziyaretin Yunanistan tarafından iptal edildiği açıklandı. Yunanistan Eğitim Bakanı Sia Anagnostoipoulou, “Avusturya ve Macaristan’ın politikaları Yunanistan’ı dev bir mülteci kampına dönüştürüyor. Ne yapmalıyız: İnsanların Ege Denizi’nde ölmesine izin mi vermeliyiz?” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Kasım 2015’te mülteci krizinin çözümü için ‘ortak eylem planı’ konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak Orta Avrupa ülkeleri anlaşmanın başarısız olması durumunda ‘B Planı’ olarak sıkı sınır kontrollerine geçiş yapılmasını talep ediyor.
Uluslararası Göç Örgütü’ne göre bu yılın ilk iki ayında Yunanistan’a 118 binden fazla göçmen ayak bastı. 2015’te ise 1 milyondan fazla göçmen Yunanistan’a geçmişti.