Dünya Avrupa tek orduya doğru

Avrupa tek orduya doğru

05.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa tek orduya doğru

Avrupa tek orduya doğru

       AVRUPA Birliği, Fransa ve İngiltere'nin insiyatifi ile gerektiği zaman askeri müdahelede bulunabilecek bir savunma mekanizması oluşturuyor.
       Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İngiliz Başbakanı Tony Blair'in dün ortak bir Avrupa savunma deklarasyonu yayınlaması ile Avrupa Birliği bünyesinde savunma birimi oluşturulmasındaki ilk adım oldu. Söz konosu deklarasyon beş maddeden oluşuyor. En belirleyici madde olan ikinci madde Avrupa Birliği'nin gerekli gördüğü uluslararası sorunlarda "özerk askeri müdahale kapasitesine sahip" hale gelmesini içeriyor. Bu kapasite verilecek askeri destek ile sağlanacak.
       NATO yükümlülükleri yerine getirilirken, modernize edilmiş bir Atlantik Birliği'ne de katkıda bulunulacağının ifade edildiği madde şöyle devam ediyor: "Avrupalılar, Avrupa Birliğinin kurumsal çerçevesinde hareket edecekler. Dayanışmanın güçlenmesinde Avrupa devletlerinin farklı pozisyonlarını göz önüne almalıdır. Ülkelerin NATO ile ilişkiler konusundaki farklı durumlarına saygı duyulmalıdır."
       Üçüncü madde ise Avrupa Birliği'nin NATO'nun bir bütün olarak faaliyet göstermediği yerlerde askeri harekete geçebilmesi için bilgi alma kapasitesinin genişletilmesini içeriyor. Buna göre durum analiz kapasitesine, istihbarat birimlerine ve stratejik planlamayla askeri imkanların sağlanmasına gereksinim duyuluyor. Deklarasyon'un birinci maddesi de Avrupa Birliği'nin ortak hareketi için yasal zemini hazırlayacak Amsterdam anlaşmasının yürürlüğe konmasını içeriyor.
       Deklarasyonda son olarak kuvvetli bir Avrupa savunma endüstrisi ve teknolojisine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.