Dünya Avrupalılar sandıktaydı...

Avrupalılar sandıktaydı...

27.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dün Avrupa Birliği (AB) genelinde 21 üye ülke, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandık başına gitti. Türk adayların da yarıştığı seçimlerin birkaç istisna dışında olaysız geçtiği belirtilirken, sandıklar, renkli görüntülere sahne oldu.

Avrupalılar sandıktaydı...

23 Mayıs’ta İngiltere ve Hollanda’da, 24 Mayıs’ta Çekya ve İrlanda’da, 25 Mayıs’ta Slovakya, Malta ve Letonya’da başlayan AP seçimleri için oy verme süreci, dün Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GRRY), Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Yunanistan’da vatandaşların sandık başına gitmesiyle son buldu.

Haberin Devamı

Belçika’da AP seçimlerinin yanı sıra 5 yılda bir düzenlenen federal ve bölgesel parlamento seçimleri de gerçekleştirildi. İki kanatlı Belçika Federal Parlamentosu, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşurken, federal düzeydeki seçimlerde 150 üyeli Temsilciler Meclisi üyeleri belirlendi. Seçimlere federal ve bölgesel düzeyde 30 civarında Türk aday katıldı. Yunanistan’da da halk AP seçimlerinin yanı sıra yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına giderken, İspanya’da ülkedeki 17 özerk yönetim parlamentosundan 12’sinde ve toplam 8 bin 131 belediyede yerel seçimler yapıldı. Almanya’daysa, AP seçimleri yanında Bremen’de eyalet meclisi seçimleri gerçekleşti. Romanya’da da “Yolsuzluk suçu işleyenlere af getirilsin mi? Hükümet acil kararname ile yolsuzluk suçu işleyenleri affetsin mi?” sorularının yöneltildiği bir referandım yapıldı.

Haberin Devamı

Avrupalılar sandıktaydı...

Sarı yeleklilere engel

Öte yandan Belçika’da 8 milyondan fazla seçmen, AP’nin yanı sıra federal ve bölgesel parlamentolardaki vekillerini seçmek için sandık başına giderken, Brüksel’deki Kuzey Tren Garı önünde toplanan bir grup sarı yelekli slogan atarak, kent merkezine doğru yürüdü. Çevredeki binalara zarar veren ve taşkınlık yapan göstericilere polis biber gazı ile müdahale etti.

Fransa’da da sarı yelekliler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin politikalarını protesto etmek için yeniden sokaklara döküldü. Sarı yelekliler, AP seçimleri öncesinde ülke genelinde gösteriler düzenledi. Republique Meydanı’nda toplanan bir grup göstericiyle polis arasında gerginlik yaşanırken, polis, taş atan eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Başkentteki gösterilerde 64 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.