Dünya Ayrımcılık bitmeden bahar gelmez

Ayrımcılık bitmeden bahar gelmez

17.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nobel Barış Ödüllü İranlı avukat ve insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Arap ülkelerindeki kadınların hâlâ baskı altında olduğunu belirterek “Kadına yönelik ayrımcılık biterse ‘bahar’dan söz edilebilir” dedi

Ayrımcılık bitmeden bahar gelmez

İtalyan La Repubblica gazetesine konuşan Ebadi, bir diktatörün devrilmesinin, yerine başka diktatörün gelmeyeceğini garanti etmediğini söyleyerek “1979’daki İran devriminde sadece bir diktatörün yerine yenisi geldi” dedi. Ebadi şöyle konuştu: “Ayrıca demokrasiden bahsederken nüfusun yarısını oluşturan kesimi yani kadınları görmezden gelemeyiz. Kadınlar hala baskı altında. Arap kadınları artık ayrımcılığa uğramadıklarında bir ‘bahar’dan söz edebilirsiniz.
Değişim gelecek ama bu zaman alır. Şu an “bahar” sözcüğünü kullanmak için çok erken.” Ebadi, Arap ülkelerinde İslamcı hükümetlerin başa gelmesinin endişe yaratıp yaratmadığı sorusu üzerine, “Latin Amerika’da ve Afrika’da laik ama demokratik olmayan yönetimler var. Türkiye’de ise iktidarda İslami ama ılımlı hükümet var. İslami partilerin değil, demokrasi karşıtı partilerin iktidara gelmesi beni korkutur” dedi.

Haberin Devamı

ŞİRİN EBADİ

Arap dünyasındaki isyanlarda ön saflarda yer alan kadınlar, baharın kendilerine demokrasi getirmeme-sinden şikayetçi. Libya’da kurtuluşun ilanında Geçiş Konseyi başkanı Abdülcelil’in açıklamaları Libyalı kadınları kızdırmıştı. İsyanda her türlü desteği sağlayan kadınlar, evliliklerin şeriata göre yapılacağını duyunca çok sinirlenmişti. Tunus ve Mısır’da ise İslamcı partilerin sandıklardan galip çıkması ile türban tartışmaları alevlendi.