Dünya Bağdat onaylamadan petrol anlaşması yapmayın

Bağdat onaylamadan petrol anlaşması yapmayın

13.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD, boru hattı projesi konusunda Kuzey Irak ile Türkiye’yi uyardı. Dışişleri Sözcüsü, “Merkezi hükümetin onayını almayan petrol ihracatını desteklemiyoruz” dedi

Bağdat onaylamadan petrol anlaşması yapmayın

Irak’ta Başbakan Nuri el-Maliki ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasında tartışmalı bölgeler nedeniyle yaşanan gerilim tırmanırken ABD’den Türkiye ve Kürtlere uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın toplantısı sırasında bir gazetecinin, “Türkiye, Kürt Yönetimi ile petrol anlaşması müzakere ediyor veya müzakereyi tamamladı. Türkiye’ye bu yönde gitmemesi çağrısı yapıyor musunuz” sorusu üzerine “Irak hükümetinin onayı olmadan Irak’ın herhangi bir bölgesinden petrol ihracatını desteklemiyoruz. Komşu ülkelere, tansiyonu artırmaya katkıda bulunacak herhangi bir yorum veya eylemden kaçınmaları çağrısı yapıyoruz” dedi.
Bölgedeki rezervlerin kontrolü konusunda Bağdat ile Erbil uzun süreden beri ihtilaf halinde. Nisanda Kürt Yönetimi, merkezi hükümetin bölgedeki yabancı şirketlere ödeme yapmadığı gerekçesiyle Bağdat tarafından kontrol edilen altyapıdan petrol ihracatını durdurmuştu.

‘Boru hattına başlandı’
Kürt Yönetimi ile Türkiye mayısta, Bağdat’ın kontrolünü baypas ederek ihracata yönelik boru hattı projesinde mutabık kaldı. Temmuzda Kutankerlerle petrol sevkiyatı başladı. Bloomberg televizyonu, boru hattının 281 km olacağını ve 18 km’lik kısmının inşa edildiğini, 2 yıl içinde sevkiyatın 1 milyon varile çıkacağını belirtmişti. Kasımda Maliki hükümeti Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nı (TPAO) petrol sahalarından birinden kovunca Kürt Yönetimi, TPAO’yu davet etti.