Dünya Barack Obama'nın şaşırtan hikayesi!

Barack Obama'nın şaşırtan hikayesi!

07.11.2012 - 08:41 | Son Güncellenme:

Barack Obama yeniden ABD Başkanı seçildi. İşte Babası Kenyalı olan Obama'nın ilginç hayat hikayesi...

Barack Obamanın şaşırtan hikayesi



Barack Hussein Obama, 4 Ağustos 1961 yılında Hawaii'nin Honolulu şehrinde doğdu. Kendisiyle aynı adı taşıyan babası, Kenya'da doğmuş ve büyümüş bir aydındı. Annesi Ann Dunham ise İngiliz kökenli bir Amerikalı'ydı. Baba Barack Obama , Kansaslı beyaz bir genç kız olan Ann Dunham ile Hawaii Üniversitesi'nde okurken tanışmıştı. Ancak Hawaii'de tanışıp evlenen genç çiftin evlilikleri uzun sürmedi. Çift, Obama henüz 2 yaşındayken boşandı...

Baba ile oğul bundan sonra yalnızca bir kez, baba Barack Obama 1971'de Hawaii'yi ziyaret ettiğinde karşılaştı. Kenya'ya geri dönen baba Obama, 1982 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Anne Enn ise Obama altı yaşındayken Endonezyalı Lolo Soe-toro ile evlendi ve aile Cakarta'ya taşındı. Obama da annesinin ikinci evliliği dolayısıyla hayatının 4 yılını Endonezya'da geçirdi. İlkokul öğrenimini dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya'da alan Obama daha sonra eğitimi için Hawaii'ye döndü. Büyükanne ve büyükbabası ile birlikte yaşamaya başladı. Obama'yı parlak bir gelecek bekliyordu.

Obama ABD 'nin en prestijli üniversitelerinden New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler bölümünü okudu. 1983 yılında mezun oldu ve Chicago'nun yoksul semtlerinde sivil toplum projelerinde çalıştı. Genç yaşta başarısından söz ettiren Obama, 5 yıl aradan sonra dünyanın en iyi üniversitelerinden Harvard'ın Hukuk Fakultesine girdi. Burada saygın hukuk dergisi Harvard Law Review'un ilk Afrika kökenli başkanı oldu. Meydanlara inmeye daha o zamandan başladı. Irkçılıkla mücadele eden bir profesöre destek konuşması yaparken görüntülendi.

Obama, 1991 yılında avukatlık diplomasını aldı. Mezuniyetten sonra Chicago'ya dönen Obama, yurttaşlık hakları alanında uzmanlaştı, konut ve istihdam konularında ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin davalarına baktı ve 12 yıl süreyle Anayasa hukuku dersleri verdi. Kendisi gibi Harvard mezunu olan avukat eşi Michelle Obama ile de burada tanıştı. 1992 yılında evlenen çiftin Malia ve Saşa adlı iki kızları var.

Obama'nın siyasi kariyeri, 1996 yılında İllinois eyalet senatosuna seçilmesiyle başladı. Obama'nın ABD'de ilk defa ülke sahnesine çıkması, 2004 ABD başkanlık seçimleri sırasında Boston'da toplanan Demokratik Parti kurultayında yaptığı etkileyici konuşması sayesinde oldu. Obama bu konuşmasından birkaç ay sonra açık ara farkla Senato'ya seçildi. 10 Şubat 2007 yılında ise 2008 ABD başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den adaylığını koyduğunu açıkladı.

Barack Obama başkanlık için önce parti içindeki yarışta eski First Lady Hillary Clinton'u geride bıraktı.

4 Kasım 2008 günü yapılan seçime 72 yaşındaki Cumhuriyetçi rakibi John McCain karşısında giren Obama, oyların %52'sini kazanarak ABD'nin 44. devlet başkanı seçildi. Barack Obama 20 Ocak 2009 günü ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak yemin edip George Walker Bush'tan görevi devraldı ve resmen ABD devlet başkanı oldu...