Dünya ‘Başkanlık seçimlerine etki etti’

‘Başkanlık seçimlerine etki etti’

09.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’de Rusya soruşturmasında kritik bir dönemece girilirken Başkan Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen ile ilgili federal soruşturma yürüten New York federal mahkemesi savcıları dava dosyasını kamuoyuna açıkladı.

‘Başkanlık seçimlerine etki etti’

New York federal mahkemesinin, Cohen için, “başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmak” da dahil çeşitli federal suçlardan dolayı 63 aya kadar hapis cezası istediği bildirildi. Dosyada Cohen’in, Rusya soruşturması bağlamında Özel Yetkili Savcı Robert Mueller ve ekibi ile güçlü iş birliği yaptığına dikkat çekildi ancak yine de hakkındaki suçların ciddi olması dolayısıyla Cohen için 51 ile 63 ay arasında hapis cezası istendi. Buna göre Cohen, “(Trump kastedilerek) Şahıs-1 ile evlilik dışı ilişki iddialarını kamuoyuna açıklaması muhtemel iki kadına susmaları için gizli olarak ve yasa dışı şekilde para ödenmesini organize etmekle” suçlandı.

Haberin Devamı

Savcılık belgesinde bu durum, “seçimlerde oy kullanan seçmenin algısının yanlış yönlendirilmesi” olarak değerlendirildi ve 2016 başkanlık seçimlerine ciddi düzeyde etki eden bir unsur şeklinde tanımlandı. New York federal mahkemesinin Cohen hakkındaki kararını 12 Aralık’ta açıklaması bekleniyor. Cohen, hakkındaki federal suçlamaları ağustos ayında kabul etmiş ve sonraki aylarda Mueller’ın ekibiyle toplam 7 kez bir araya gelerek yetkililere ifade vermişti. Trump’ın, başkanlık seçimlerinden önce Rusya’da inşa etmeyi planladığı bir otelin 50 milyon dolar değerindeki teras katını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e vermeyi önerdiği iddia edilmiş, Cohen’in bu konuda ilgili kişilere aracılık ettiği ileri sürülmüştü.