Dünya Bedrettin’i kim sırtından bıçakladı?

Bedrettin’i kim sırtından bıçakladı?

18.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hizbullah lideri Mustafa Bedrettin’in Suriye’de cihatçılar tarafından öldürüldüğüne kimse inanmıyor. Hizbullah savaşçıları ve Lübnanlı Şiiler, Bedrettin’in en büyük müttefikleri İran tarafından öldürüldüğünü düşünüyor

Bedrettin’i kim sırtından bıçakladı

Hizbullah’ın askeri lideri Mustafa Bedrettin’in ölümünün etkileri Ortadoğu’da yankılanmaya devam ederken, Lübnanlı Şiiler müttefiklerini sorguluyor. Suriye’deki iç savaşa büyük kayıplar veren Hizbullah ve Lübnan’daki Şii toplumu üyeleri, Bedrettin’in İran tarafından öldürülmüş olabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Lübnan Hizbullah’ı geçen cuma yaptığı açıklamada, Bedrettin’in Suriye’de salı gecesi Şam Havaalanı yakınlarında öldürüldüğünü duyurmuştu. Örgüt, ertesi gün ise, yaptıkları araştırma sonucunda Bedrettin’in cihatçılar tarafından öldürüldüğünü tespit ettiklerini açıklamıştı. Ancak Hizbullah’ın açıklamasına kimse inanmıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, çarşamba gününe dek cihatçılardan bölgeye yönelik bir saldırı düzenlenmedi.

‘Hizbullah’ı harcayacak’

Lübnanlı gazeteci Hanin Ghaddar ise, “Lebanon Now” haber sitesinde yayınlanan yazısında, Bedrettin’in ölümünün Hizbullah ve Şii toplumu içinde kafa karışıklığına yol açtığını belirtti. Ghaddar, “Ölümün ilan ediliş şekli, soruşturmanın çok hızlı olması, suçlamanın İsrail’den tekfircilere kayması; şüphe, kararsızlık ve güvensizliğin işaretiydi. Hizbullah soruşturmanın sonucunu açıkladığında kendi destekçileri dahi ona inanmadı. Kimse Bedrettin’in herhangi bir asker gibi savaşta öldüğüne inanmıyor, çünkü herkes komutanın seyahat ederken ne kadar dikkatli olduğunu biliyor. Suikastın arkasında kim olursa olsun, Hizbullah ve Lübnan Şiilerinin ana müttefikleri ve Suriye’deki patronları olan İran hakkındaki şüphelerini su yüzüne çıkardı” ifadesinde bulundu.

Haberin Devamı

Halep’te anlaşmazlık

Ghaddar’a göre, Şii toplumu Bedrettin’in bir müttefikleri tarafından öldürüldüğüne emin. Şüpheler ise İran Devrim Muhafızları’na odaklanmış durumda. Bir teoriye göre İran, Batı ile ilişkilerini düzeltmek için Hizbullah’ı harcamaya hazır.
İran nükleer anlaşma ile gelen ekonomik açılımın tadını çıkarırken, Hizbullah kısa bir süre önce ABD tarafından yaptırım listesine alındı. Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin suikastının sorumlularından biri olan Bedrettin, Lahey’deki Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Mahkemesi’nde yargılanırken, Tahran’ın bunu bir yük olarak gördüğü iddia ediliyor.
Dile getirilen bir başka teori ise, Bedrettin ve İran Devrim Muhafızları arasında Halep savaşı konusunda çıkan anlaşmazlık. Ghaddar’ın kaynaklarına göre, İran, Bedrettin’den Halep’e daha fazla savaşçı konuşlandırmasını isterken, Hizbullah komutanı bölgede verdikleri ağır kayıp nedeniyle bunu reddetti.

Haberin Devamı

Sahada İran’a tepki var

Suriye’de bulunan Komeil adlı bir Hizbullah ‘askeri’, Ghaddar’a yaptığı açıklamada, Hizbullah üyelerinin İran güçleri ile anlaşamadığını söyledi. Komeil, “Birçok savaşçımız İranlılarla işbirliği yapmayı reddediyor. Bazen ölmemi umursamayacak düşmanlarla birlikte savaştığımızı düşünüyoruz” dedi. Hizbullah’ın Bedrettin’in ölümü ile ilgili açıklamasına inanmadıklarını belirten Komeil, “Savaşlarda gördüğümüz için isyancıların bunu yapabilecek askeri kapasitesi ya da silahları olmadığını biliyoruz” diye ekledi.

Bir başka kaynak ise Hizbullah’ın eski komutanı İmad Muğniye’nin 2008’de öldürülmesinin ardından İran Dışişleri Bakanı’nın Beyrut’a geldiğini, İran’ın Lübnan elçisinin cenazede konuşma yaptığını hatırlattı. İran, Bedrettin’in ölümünün ardından ise resmi bir açıklama ile yetindi. Bedrettin’in suikastından İran’ın sorumlu olup olmadığı bilinmese de, Lübnanlı Şiilerin Tahran’a yönelik tepkisi su yüzüne çıkmış durumda.

Haberin Devamı

Ghaddar, İran’a yönelik şüphelerin Batı ile nükleer anlaşmaya varmalarının ardından başladığını aktardı.

Görevi yeğeni devralacak

Aşark el-Avsat gazetesine göre, Mustafa Bedrettin’in ölümünün ardından yeni komutan Bedrettin’in yeğeni Mustafa Muğniye olacak. Mustafa Muğniye, Bedrettin’in kız kardeşi ve Hizbullah’ın 2008’de öldürülen askeri lideri İmad Muğniye’nin oğlu.