Dünya Beyaz Saray’da ışıklar kapanınca Obama tek başına

Beyaz Saray’da ışıklar kapanınca Obama tek başına

03.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesinden Michael D. Shear, görev süresinin son altı ayına giren ABD Başkanı Barack Obama’nın, Beyaz Saray’daki bilinmeyen ritüelini yazdı. Obama, her gece dört-beş saatini tek başına geçiriyor

Beyaz Saray’da ışıklar kapanınca  Obama tek başına

Güvenli BlackBerry akıllı telefondan yazılmış, sadece birkaç kişinin bildiği bir e-posta adresinden, gece saat 01.00’da mesaj geldiğinde, Beyaz Saray’ın yorgun çalışanları bir kez daha patronlarının henüz yatağa gitmediğini görüyor. ABD Başkanı Barack Obama’dan gece yarısı gelen bu e-postalar, bazen okuduğu brifinglerle ilgili keskin soruları içeriyor. Bazen ise, çalışanlarının tuttuğu takımın kaybetmesiyle dalga geçen mesajlar oluyor.
Kelime oyunu oynuyor
Kendisini “gece adamı” olarak niteleyen Obama, havanın kararmasının ardından tek başına geçirdiği uzun saatlerin, Oval Ofis’te geçirdiği süre kadar hayati olduğunu düşünüyor. Obama, Beyaz Saray’da neredeyse her akşam saat 18.30’da eşi ve kızları ile akşam yemeği yiyor, ardından ikinci kattaki özel çalışma ofisi Treaty Room’a (Antlaşma Odası) çekiliyor.
En yakın danışmanlarının aktardığına göre, burada tek başına dört-beş saat geçiriyor. Konuşmaları üzerinde çalışıyor, Ulusal Güvenlik Konseyi’nden saat 20.00’de gelen brifingleri okuyor. Ekibi her gün Başkan’ın okuması için vatandaşlardan gelen 10 mektubu seçiyor. Başkan aynı zamanda spor kanalı ESPN’i izliyor, iPad’inde Scrabble benzeri bir kelime oynu olan “Words With Friends” (Arkadaşlarla Kelimeler) oynuyor. Haberlere göz atan Obama, iPad’inden New York Times, Washington Post ve Wall Street Journal gazetelerini okuyor. First lady Michelle Obama arada sırada uğrasa da Başkan ondan çok daha geç saatte uyuyor. Tek başına zaman geçirmeye oldukça önem veren Obama, genelde 2.00’da yatarken sabah 7.00’da uyanıyor. Başkan George W. Bush’un ise saat 22.00’da uyuduğu biliniyor.
Su ve yedi tane badem
Obama, geç saatlere kadar ayakta kalmak için kafeine başvurmuyor. Nadiren kahve ya da çay içen Obama’nın yanında bir şişe su bulunuyor. Arkadaşları, akşamları tek atıştırmalığının yedi tane hafif tuzlu badem olduğunu söylüyor. Obama’nın kişisel şefi Sam Kass, “Michelle ve ben hep şaka yapardık: Altı değil, sekiz değil. Her zaman yadi badem” diyor.
Yardımcılarına göre Obama, zaman zaman gece yarısı danışmanlarını evlerinden çağırarak yapacağı bir konuşmayı tartışmak istiyor. Başkanlığının ilk üç yılında Obama’nın kişisel yardımcısı olan Reggie Love, bir keresinde saat 01.00’da Obama’da e-posta aldığını anlatıyor. Televizyonda, ölmeden önce yapılacaklar listesine “Başkan’la tanışmak” maddesini koyan öğrencilerle ilgili bir haber izleyen Obama, bu görüşmenin neden gerçekleşmediğini soruyor. Love, “Biri bunun iyi bir fikir olmadığını düşündü” derken Obama, “Başkan benim ve bence bu iyi bir fikir” yanıtını veriyor.
Hayali tişört satmak!
Obama ve eşi “Broadwalk Empire”, “Game of Thrones” ve “Breaking Bad” dizilerini izliyor, her cuma ailece film gecesi düzenliyorlar. Obama’nın ilk personel şefi olan Rahm Emanuel, Başkan’ın Hawaii’ye taşınıp, sadece beyaz renkte ve ‘medium’ beden tişört satan bir tezgâh açmayı hayal ettiğini anlatıyor. Şu an Chicago Belediye Başkanı olan Emanuel, toplantılarda bunaldıkları anlarda bazen Obama’ya dönerek “Beyaz” derken, Obama da ona “Medium” diye karşılık veriyor. Obama, Beyaz Saray’dan ayrılmasının ardından ne yapacağı sorusuna, “Üç, dört ay sadece uyuyacağım” yanıtını veriyor.