Dünya BM’den ‘savaş suçu’ uyarısı

BM’den ‘savaş suçu’ uyarısı

10.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Libya’da General Halife Hafter’in başkent Trablus’a saldırmasıyla patlak veren çatışmalar devam ederken, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) karşılıklı hava saldırıları hız kazandı.

BM’den ‘savaş  suçu’ uyarısı

LUO’ya bağlı savaş uçakları, UMH’ye bağlı birlikler tarafından önceki gün geri alınan Trablus Uluslararası Havalimanı’na dün ikinci defa saldırı düzenledi. Hafter güçleri önceki gün kaybettikleri havalimanındaki UMH güçlerine hava desteğiyle baskı kurmaya çalışırken, UHM’ye bağlı savaş uçakları da Hafter’in destek ve lojistik yollarını kesmek için saldırılar düzenliyor. Öte yandan bir başka havaalanı olan Mitiga’ya yönelik saldırılar uluslararası kuruluşların tepkisini çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Libya’da sivil ve sivil altyapıya yönelik saldırıların savaş suçu oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘Anlamsız şiddet’

“Daha fazla anlamsız şiddet ve kan dökülmesinden kaçınmak için tüm tarafları bir araya gelmeye çağırıyorum” ifadesini kullanan Bachelet, çatışmalarda sivillerin zarar görmemesi için “ayırt etme, orantılılık ve ihtiyat tedbirlerine” her zaman tam olarak uyulması gerektiğinin altını çizdi. Bachelet, “Kasıtlı olarak sivilleri hedef almanın yanı sıra ayrım gözetmeksizin saldırılar da savaş suçu anlamına gelebilir” dedi.

‘Askeri çözüm felaket getirir’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’daki durumla ilgili, “Askeri müdahale yerine BM’nin düzenlemeyi planladığı konferans yoluyla Libya’nın birliği ve beraberliği sağlanmalıdır” dedi.

Çavuşoğlu ve Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Katarlı mevkidaşıyla Libya’daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Trablus’a gerçekleştirilen askeri harekattan büyük bir endişe duyduklarını belirtti. Çavuşoğlu, Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni tanıdıklarını ve desteklerini ifade ederek, BM ve uluslararası camianın Trablus’a yönelik saldırıları ve çatışmaları durdurmak için gösterdikleri çabayı desteklediklerinin altını çizdi. Çavuşoğlu, “Libya’da askeri yöntemle çözüm aramak, Libya’ya ve Libyalılara felaket getirir” ifadesini kullandı.

ABD’nin İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan etmesini eleştiren de Çavuşoğlu, “Bugün PKK ile ve PKK’nın Suriye koluyla Suriye’de ABD iş birliği yapıyor. Terör örgütüyle iş birliği yapan ABD’nin bir başka ülkenin resmi ordusunu terör örgütü ilan etmesi başka bir çelişkidir” dedi. ANKARA Milliyet