Dünya BM’den tarihi çağrı

BM’den tarihi çağrı

08.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM İnsan Hakları Konseyi, bir ilki gerçekleştirerek Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan’ı kınadı ve sorumluların hesap vermesi çağrısında bulundu. Yayımlanan bildiriye 36 ülke imza attı

BM’den tarihi çağrı

Suudi Arabistan’ın da 47 üyesinden biri olduğu Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, dün gerçekleşen oturumda ilk kez Riyad’a karşı ortak bir bildiri yayımlama kararı aldı. İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 40’ıncı oturumunda, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesinin dahil olduğu 36 ülke, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini “en sert” şekilde kınadı, sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulundu. İzlanda’nın BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Harald Aspelund, 36 ülke adına Konseye hitaben okuduğu ortak bildiride, “Suudi Arabistan tarafından İstanbul’daki başkonsolosluklarında işlendiği teyit edilen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini ‘en sert şekilde’ kınıyoruz” dedi. Büyükelçi Aspelund, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin, dünya genelindeki gazetecilerin korunması gerektiğini ve ifade özgürlüğünün önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Aspelund, “Cinayete ilişkin soruşturma hızlı, etkili, ayrıntılı, bağımsız, tarafsız ve şeffaf olmak zorunda. (Cinayetin) Sorumlulardan da hesap sorulmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Avrupa için başarı’

“Suudi Arabistan’a elindeki tüm bilgileri açıklama çağrısında bulunuyoruz” diyen Aspelund, bu ülkeyi, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın yürüttüğü soruşturma da dahil cinayete ilişkin tüm soruşturmalarda iş birliği yapmaya davet etti. Aspelund ayrıca Suudi Arabistan’ı, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin “bir misilleme korkusu” olmadan ifade özgürlüklerini tam olarak kullanmaları için gerekli “anlamlı” adımları atmaya çağırdı. İzlanda Büyükelçisi Aspelund’un okuduğu ortak bildiriye AB üyesi 28 ülkenin yanı sıra Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Karadağ, Norveç, İzlanda, Monako ve Liechtenstein imza attı. Bir AB ülkesi temsilcisi kararla ilgili Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu konuda birleşmek Avrupa için bir başarı” dedi.

Haberin Devamı

Açıklama, Konsey’in 2006’da kurulmasından bu yana Riyad’a karşı ilk kez ortak tavır alınması anlamına geliyor. Konsey, Riyad yönetimine tutuklu kadın aktivistleri serbest bırakma çağrısı da yaptı. Konseyin önceki gün oturumunda, BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, Suudi Arabistan’da tutuklu bulunan çok sayıda kadın aktivistin işkence gördüğünü açıklamıştı. Bachelet ayrıca, Venezuela’da eylemcilere, Çin’de Uygurlara, Gazze’de Filistinlilere karşı gerçekleşen insan hakları ihlallerine dikkat çekti.