Dünya BM heyeti Hudeyde Limanı'nı ziyaret etti

BM heyeti Hudeyde Limanı'nı ziyaret etti

24.12.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Ateşkesi denetlemek için iç savaş ülkesine gelen BM temsilcileri, çatışmaların gölgesinde kritik limanı gezdi.

BM heyeti Hudeyde Limanını ziyaret etti

Birleşmiş Milletler'in (BM) gönderdiği uluslararası ateşkes denetleyicileri, Hudeyde Limanı'nı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hollandalı General Patrick Cammaert başkanlığındaki uluslararası ateşkes denetleyicileri, yardımların ve ithal ürünlerin sorunsuz şekilde içeri girişini sağlamak için sarf edilen çabalar kapsamında Hudeyde Limanı'na gelerek buradaki çalışmaları gözlemledi.

Ateşkes denetleyicilerinin ayrıca kentin doğusunda daha önce çatışmaların çıktığı yerlerin yakınındaki bölgeleri de ziyaret ettiği aktarıldı.

Cammaert başkanlığındaki ateşkes denetleyicileri, önceki gün hükümetin geçici başkent ilan ettiği Aden'e, dün Husilerin kontrolündeki Sana'ya gitmişti. Heyet dün akşam da Sana'dan kara yoluyla Hudeyde kentine gelmişti.

Denetleyicilerin kente ulaşmasıyla dün akşam hükümet güçleri ile Husiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, taraflar olayla ilgili birbirlerini suçlamıştı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cuma günkü oylamada Yemen halkı için hayati önem taşıyan liman kenti Hudeyde'de ateşkesi destekleyen ve bölgeye uluslararası ateşkes denetleyicileri gönderilmesine ilişkin tasarıyı kabul etmişti.

İsveç'te 6 Aralık'ta başlayan ve 13 Aralık'ta sona eren müzakerelerin ardından Hudeyde Limanı ve kenti konusunda tarafların anlaşmaya vardığı duyurulmuştu. Hudeyde ve çevresi için varılan ateşkes, 18 Aralık'ta yürürlüğe girmişti.