Dünya Brexıt gerginliği artıyor

Brexıt gerginliği artıyor

10.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin AB’den çıkış tarihi yaklaşırken, özellikle Londra’da hava yeniden gerginleşmeye başladı. May, AB ile yaptığı anlaşmanın tekrardan oylanması öncesinde milletvekillerini uyardı...

Brexıt gerginliği artıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış süreci (Brexit) için sürenin sonuna doğru gelinirken, ortam da giderek gerginleşmeye başladı.

Haberin Devamı

Brexit’e ilişkin AB ile varılan ve İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda Ocak ayında reddedilen anlaşmanın salı günü yeniden oylanması beklenirken, anlaşmanın mimarı Başbakan Theresa May, bu oylamadan da “ret” çıkması halinde Brexit’in asla gerçekleşemeyebileceğini söyledi. May, milletvekillerinin Salı günü Brexit anlaşmasını reddetmeleri halinde AB’den çıkamalarının mümkün olamayabileceğini söylerken, AB’den de, Brexit anlaşmasının İngiltere Parlamentosu’ndan geçmesi için “son bir çaba daha” harcamasını istedi. Milletvekillerine seslenen May, “Brexit anlaşmasını destekleyin, AB’den çıkalım. Reddederseniz kimse ne olacağını bilemez. AB’den aylarca çıkamayabiliriz. Anlaşmayla sağlanan güvenceler olmaksızın ayrılmak zorunda kalabiliriz, asla çıkamayabiliriz” dedi. May, Brexit konusundaki belirsizliği sürdürmenin hiç kimsenin çıkarına olmadığını söylerken, sürecin 29 Mart sonrasına ertelenmesinin de yeni sorunlar yaratacağını belirtti.

Haberin Devamı

İngiltere mevcut şartlarda 29 Mart’ta AB’den ayrılacak. Ancak, Brexit anlaşması Salı günü parlamentodan geçmezse, Çarşamba günü İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılıp ayrılmayacağı oylanacak. Parlamento AB’den anlaşma olmadan ayrılmayı reddederse, Perşembe günü bir oylama daha yapılacak. Milletvekilleri bu durumda Perşembe günü Brexit’in ertelenmesini oylayacak.

Brexıt gerginliği artıyor

Tajani: Ertelenebilir

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, İngiltere’nin AB’den ayrılması için verilen tarihin birkaç hafta ertelenebileceğini söyledi. Tajani, yaptığı açıklamada, Brexit tarihinin, yeni seçilen Avrupa Parlamentosu’nun ilk oturumunu yapacağı Temmuz başına kadar, “en fazla birkaç hafta ertelenebileceğini” belirtti. Tajani, “Ancak bu durumda İngiltere’nin bu süreyi erken seçim veya yeni referandum için kullanmak istedikleri gibi bir neden bildirilmesi gerektiğinin” de altını çizdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı, “Herhangi bir anlaşmayla düzenlenmemiş, kaotik Brexit’in engellenmesi”nin önemini vurgularken, aksi halde yaşanacakların hem İngiliz ekonomisi hem de AB açısından “felaket” olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan AB’nin, İngiltere’ye Brexit sonrasında Gümrük Birliği’nden tek taraflı çıkma hakkı tanınabileceğini ancak, İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır uygulanmaması gerektiğini söylemesi Londra’da tepkiyle karşılandı. Başbakan May’in partisinden yapılan açıklamada, Brexit sorununa çözüm için AB’nin sunduğu önerinin kabul edilemeyeceği belirtildi.