Dünya Britanya: İskoçya'ya baskı yapmadık

Britanya: İskoçya'ya baskı yapmadık

02.09.2009 - 19:24 | Son Güncellenme:

.

Britanya: İskoçyaya baskı yapmadık

Britanya Başbakanı Gordon Brown, ülkesinin Libya ile ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla, Lockerbie faciasının hükümlüsü Abdülbaset El Megrahi’nin serbest bırakılması için İskoçya’ya baskı yapmadıklarını söyledi.
Brown, Birmingham’daki bir konferansta yaptığı açıklamada, "Bizim açımızdan bir komplo, örtbas, sahtekarlık, petrol konusunda anlaşma, İskoç bakanlarına talimat verme ve Albay Kaddafi’nin bana özel teminat (Libya lideri Albay Muammer Kaddafi) vermesi gibi bir durum yok" dedi.
Britanya Başbakanı, Kaddafi’ye, "Megrahi’nin serbest bırakılıp bırakılmamasının İskoç hükümetine bağlı olduğunu" açıkça ifade ettiğini de kaydetti.
Britanya Dışişleri Bakanı David Miliband da Libya’ya Megrahi’nin hapiste ölmesini istemediklerini söylediklerini belirtmiş, ancak İskoçya’ya bu konuda baskı yapıldığı yolundaki iddiaları yalanlamıştı.
Libyalı mahkumun, Libya ile Britanya arasındaki petrol anlaşması nedeniyle serbest bırakıldığı iddia edilmişti.
Megrahi, 2001’de özel bir mahkeme tarafından, 21 Aralık 1998’de İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak eden ve 270 kişinin öldüğü Pan Am uçağına saldırı düzenlemekten müebbet hapis cezasına çarptırılmış, İskoçya tarafından sağlık nedenleri gerekçe gösterilerek serbest bırakılmıştı.