Dünya Bu kitap da Trump’ı çılgına çevirir!..

Bu kitap da Trump’ı çılgına çevirir!..

06.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

11 Eylül’de piyasaya çıkacak olan ve ünlü gazeteci Bob Woodward tarafından kaleme alınan kitapta, Başkan Trump’ın 2017’de Esad’a yönelik suikast düzenlenmesini istediği, önünden çok gizli belgelerin “çalındığı” gibi iddialar yer alıyor. Trump, kitapta yazılanların “uydurulduğunu” belirtti.

Bu kitap da Trump’ı çılgına çevirir..

Amerikan “Washington Post” gazetesinde bazı bölümleri kısmen yayımlanan ve kıdemli gazeteci Bob Woodward’un kaleme aldığı “Korku: Beyaz Saray’da Trump” adlı kitap, ülke kamuoyunda yeni tartışmaların kapısını araladı. ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili önemli ddialara yer veren kitap büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

ABD’de eski başkan Richard Nixon’ı istifaya götüren “Watergate” skandalını ortaya çıkaran kıdemli araştırmacı gazeteci Woodward’ın yazdığı kitapta yer alan ve en çok ses getiren iddialardan biri, Trump’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın öldürülmesi yönünde istekte bulunması. Kitapta, Trump’ın 2017’deki kimyasal silah saldırısından sonra Esad için “Şu lanet katili öldürelim. İçeri girip bunların çoğunu öldürelim” dediği iddiasına yer verildi.

Trump’ın bunları Savunma Bakanı James Mattis’e söylediği ve Mattis’in de Başkan’a bununla “acilen ilgileneceğini” söylemesine karşın üst düzey yardımcısına “Bunların hiçbirini yapmayacağız. Çok daha ölçülü olacağız” dediği aktarıldı. Uluslararası güvenlik ekibinin de, sınırlı bir hava saldırısıyla Esad’ı kişisel olarak tehdit etmeyen bir plan geliştirildiği belirtiliyor. Trump ile danışmanları arasında birçok konuda ciddi uyumsuzluk ve koordinasyonsuzluk olduğu iddia edilen kitapta, Trump’ın eski Özel Kalem Müdürü Reince Priebus’a atfen, “Beyaz Saray’da birçok kişinin birbirine yırtıcı davrandığı” öne sürüldü.

Haberin Devamı

Daha önce 8 ABD başkanı hakkında kitap yazan Woodward, kitabında ayrıca Beyaz Saray’da ulusal güvenlik kaygısıyla Trump’ın önünden belgelerin çalındığını, Başkan’ın dünya meseleleriyle ilgili bilgisizliği ve duyarsızlığının ulusal güvenlik ekibini de zora soktuğunu iddia etti. 448 sayfalık kitapta ayrıca, Trump’ın halen Adalet Bakanlığı görevini yürüten Jeff Sessions için “Zihinsel özürlü. Aptal bir Güneyli” ifadesini kullandığı öne sürülürken, Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un yüzüne karşı “Sana güvenmiyorum, artık müzakerelerde yer almanı istemiyorum” dediği de yer aldı.

Beyaz Saray’dan tepki

“The Daily Caller”a konuşan ABD Başkanı, kitap için “Kötü bir kitap daha” dedi ve Woodward’ın kitaptakileri uydurduğunu, “güvenilirlik sorunu olduğunu” söyledi.

Raflarda 11 Eylül’den itibaren yer alması beklenen kitaba Beyaz Saray da sert tepki gösterdi. Kitapla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, kitabın “uydurma birçok hikaye içerdiğini” ve “yanlışlarla dolu olduğunu” savundu. Sanders açıklamasında, “Bu kitap, büyük bölümü bazı eski kırgın çalışanların ifadelerine dayanan uydurulmuş hikayelerden başka bir şey değil ve hepsi de Başkan’ı kötü gösterme amacını taşıyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump’ın başkanlık koltuğundaki ilk yılını anlatan Michael Wolff imzalı “Ateş ve Öfke: Trump Beyaz Sarayının İçinden” adlı kitap da ocak ayında yoğun tartışmalara neden olmuş, hatta Trump kitabın yayımlanmaması için yayınevine uyarı mektubu göndermişti.