Dünya Bulgaristan'a 'kara liste' jesti

Bulgaristan'a 'kara liste' jesti

05.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bulgaristan'a 'kara liste' jesti

Bulgaristana kara liste jesti

TÜRKİYE, Türk azınlığa kötü muamele yapıldığı için İslam ülkeleri nezdinde kara listeye aldırdığı Bulgaristan'ın listeden çıkarılması için İslam konferansı Örgütü (İKÖ) ne resmen başvurdu. Türkiye'nin bu stratejisini Başbakan Mesut Yılmaz, Sofya'da açıkladı.
İki günlük resmi bir ziyaret için Bulgaristan'a gelen Yılmaz Bulgaristan Başbakanı İvan Kostov'la görüştü. Yılmaz, hem Kostov'a, hem de Cumhurbaşkanı Peter Stoyanov'a önümüzdeki hafta Tahran'da yapılacak İKÖ zirvesinde Bulgaristan'ın çekince koyulan ülkeler listesinden çıkarılacağını bildirdi. Türkiye'nin Bulgaristan'a bu "jesti" karşılığında Bulgaristan'ın yeniden Arap ülkelerinde ticaret yapma imkanı sağlandı.

Türkiye'nin Bulgar ekonomisini büyük ölçüde rahatlatacak bu jestine karşılık Bulgaristan da 1959'dan bu yana çözülemeyen Rezve deresi'nin konumu, kara suları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeler konularındaki anlaşmazlıklar konusunda uzlaşmacı bir yol tercih etti.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Ali İrtemçelik, Bulgaristan'la bu üç konuda uzlaşmaya varılmasının Türk - Yunan ilişkileri ve uluslararası arenada Türkiye'ye uygulanan baskılar açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Yılmaz'ın iki günlük gezisinin bir başka gündem maddesini ise parçalanan ailelerin durumu oluşturuyor. Yılmaz'ın uçağına davet ettiği Balkan göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Turhan Gençoğlu, Milliyet'e yaptığı açıklamada, bu konuda bir uzlaşma mutabakatının imzalanacağını söyledi.