Dünya Büyük buluşma Helsinki’de

Büyük buluşma Helsinki’de

29.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelişinden bu yana iyi ilişki kurmak istediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le NATO toplantısı sonrasında Helsinki’de bir araya gelecek

Büyük buluşma Helsinki’de

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nihayet buluşuyor. Trump ile Putin’in, 16 Temmuz’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geleceği bildirildi. Putin’in önceki gün Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la yaptığı görüşme sonrasında Kremlin, iki liderin Helsinki’de bir araya geleceğini duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, liderlerin görüşmede ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerinin yanı sıra ulusal güvelik konularını ele alacağı belirtildi. Görüşmenin 11-12 Temmuz’daki NATO zirvesinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Zira Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek NATO zirvesinin oldukça hararetli geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘İyi bir şey’

ABD Başkanı Trump, temmuz ayında Avrupa’ya yapacağı ziyarette Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşebileceğini ifade etmişti. Önceki gün Beyaz Saray’da Portekiz Cumhurbaşkanı Rebelo de Sousa ile görüşen Trump, Putin ile görüşmesinin “iyi bir şey” olacağını kaydetmişti. Trump, “Her zaman söylediğim şey şu: Rusya ve Çin’le görüşmek iyi bir şey, dünya için iyi bir şey. Avrupa ziyaretimde orada bir yerde görüşebiliriz. Suriye ve Ukrayna’yı tartışırız” değerlendirmesinde bulunmuştu. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov da önceki gün yaptığı açıklamada, Putin ve Trump’ın üçüncü bir ülkede görüşeceğini kaydetmişti. Uşakov, iki liderin baş başa görüşeceğini, birlikte kahvaltı edeceğini ardından ortak basın toplantısı düzenleyeceğini belirtmişti. Trump, zirvenin Finlandiya’da gerçekleşeceği yönündeki açıklamanın öncesinde Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Rusya seçimlerimize karışmadığını söylemeye devam ediyor” dedi. ABD’de Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili soruşturma sürerken, Trump soruşturmanın başından itibaren böyle bir müdahale gerçekleşmediğini savunuyor.

Haberin Devamı

Büyük buluşma Helsinki’de

İlk özel görüşme

Gerçekleşmesi halinde bu görüşme iki liderin herhangi bir zirveden bağımsız olarak gerçekleştireceği ilk tam formatta görüşme olacak. Putin ve Trump 1 yıl önce Hamburg’da G20 çerçevesinde bir araya gelmiş, Kasım 2017’de de Vietnam’da kısa bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşme ayrıca Putin’in 18 Mart’taki seçim zaferinin ardından yeni başkanlık döneminde Trump’la yapacağı ilk görüşme olacak.

ABD Başkanı Donald Trump, mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i görüşme için Beyaz Saray’a davet etmişti. Ancak davetin ardından Suriye’deki gelişmeler ve eski Rus ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesinden dolayı Rusya’ya yöneltilen suçlamalar yüzünden ilişkilerdeki gerginlik daha da tırmanmıştı.

İngilizler endişeli

İngiltere’de yayınlanan The Times gazetesi, dün manşetinde yayımladığı haberde İngiltere’nin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le barışmasından çekindiğini yazdı. Gazeteye göre İngiliz bakanlar, Putin’in Trump’ı Avrupa’daki ABD askerlerinin etkisini azaltacak politikalara ikna ederek Avrupa’daki NATO ülkelerini Rusya’ya karşı savunmasız bırakacağından endişeleniyor. Habere göre yetkililer Putin’in kıtadaki NATO tatbikatlarını iptal ettirmesinden kaygılanıyor.