Dünya Cezayir’de eylemler büyüyor

Cezayir’de eylemler büyüyor

11.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5. kez aday olacağını açıklayan Buteflika’yı protesto gösterileri sürüyor. Gösteriler bu kez yurt dışına da sıçrarken, sağduyu çağrıları yapılıyor

Cezayir’de eylemler büyüyor

Cezayir’de, 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın 18 Nisan’da yapılacak seçimlerde 5’inci kez aday olacağını açıklamasının ardından başlayan eylemler, hızını artırarak devam ediyor. Protesto eylemlerinin, Cezayir’in yanı sıra Paris ve Cenevre’ye de sıçraması, olayların büyüme potansiyeline dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Cezayir Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı’nın “eylemlerin durdurulması çağrıları”na rağmen ülkedeki protestolara 1 milyonun üzerinde kişi katıldı. Üç haftadır süren ve son günlerde dozu iyice artan protestolara, özellikle gençler ve öğrencilerin katıldığına dikkat çekilirken, protestocuların “Buteflika sistemi sona ermeli”, “Cezayir’i yeniden büyük yapalım”, “Buteflika çetesi desteğimizi alamayacak” pankartları taşıdığı gözlendi. Bununla birlikte Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, ordu ile halk arasında dayanışma, sempati ve ülkenin geleceğine ilişkin ortak bir vizyon bulunduğunu belirtti. Salih, başkent Cezayir’deki bir askeri mühendislik okulunda yaptığı konuşmada, “Cezayir halkı ile ordusunu, sevgi, karşılıklı sempati ve dayanışma unsurları ile ülkenin yarınları için ortak bir bakış açısının dinamikleri bir arada tutuyor” dedi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Buteflika karşıtı gösteriler, Fransa’nın başkenti Paris ve Buteflika’nın tedavi gördüğü İsviçre’nin Cenevre kentine de sıçradı. Daha önce “Sarı Yelekliler”in gösterileyle tanınan “Place de la Republique” meydanında binlerce kişi, Cezayir bayraklarıyla Buteflika’yı protesto etti. Cenevre’deki gösteriye ise daha küçük bir grup katıldı.

Ülkesine döndü

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Buteflika’nın sağlık kontrolü için gittiği Cenevre’den ülkesine dün akşam döndüğü belirtildi. Buteflika’nın sağlık durumuna ilişkin ise bilgi paylaşılmadı.

Halk, 20 yıldır ülkeyi yöneten Buteflika’dan adaylığını geri çekmesini istiyor. 82 yaşındaki Buteflika, sağlık sorunlarına rağmen aday olmuştu. Ülkede 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvuru süresi 3 Mart’ta sona ererken, adaylık için, Buteflika’nın da aralarında bulunduğu 15 kişi başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin, seçimlerde adaylık şartlarına sahip olanların isimlerini 13 Mart’tan önce açıklaması bekleniyor.