Dünya Çin’de Maocular bayrak açtı

Çin’de Maocular bayrak açtı

16.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pekin yönetiminin devlet kapitalizmini benimsemesine isyan eden Maocular Çin Halk Devrimi’ne ihanet edildiğini öne sürerek örgütlenmeye başladılar

Çin’de Maocular bayrak açtı

Dünyanın en büyük ekonomik gücü olmak için kapitalist unsurlara kucak açan Çin’de hiç umulmadık bir muhalif hareket şekilleniyor. 1949’da başta köylülerin ayaklanmasıyla Mao Zedong’un liderlik ettiği Çin Halk Devrimi’nin ruhuna ihanet edildiğini öne süren Maocular, Komünist Parti yönetimine muhalefet ediyor. Vatanları kâğıt üstünde Maoucu ideolojiyle yönetilmeye devam etmesine karşı değişimlere tepki gösteren grupları ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi mercek altına aldı.
Devrimin ilk yıllarının çoşkusu içerisinde büyümüş, çoğu 60 yaşın üzerindeki Maocular polise ‘köpek’ diyor; milyonların ölmesine ya da sürgün edilmesine neden olan Kültür Devrimi’ni nostaljiyle anıyor.

‘Sosyalizm bu değil’
Mao’nun ölümünden 36 yıl sonra kendilerini giderek iktidar karşıtı olarak görmeye başlayan Maoculardan emekli işçi Zhou “Bugünün liderleri kapitalizmi teşvik eden revizyonistler. Buna sosyalizm diyorlar ama Deng Xiaoping (Çin’in piyasa reformlarının mimarı) dünyanın bütün kötülüklerini barındıran bir sistem yarattı: Aşırı kapitalizm, yolsuzluk ve faşizm” diyor. Mao’nun Hunan eyaletindeki mezarını ziyaret eden Zhou ve yanındaki Maocular ‘revizyonist’ kelimesiyle sosyalizmi ufak değişikliklerle yavaş yavaş bozan parti yönetimini topa tutarkan ‘faşist’ suçlamasıyla da muhalefete tahammülü olmayan iktidarı eleştiriyor.

Sol radikalleşiyor
Mao’nun mezarını ziyaret eden 31 yaşındaki öğretmen Wang Shuai “Eski topraklar gibi Mao Zedong için deli divane olmayabilirim ama onun zamanında birçok şeyin daha iyi olduğunu biliyorum” diyor.
Washington Post, Çin’in ‘yeni solunun’ son on yıldır şehirli kesimler ve kırsal nüfus arasında gelir eşitsizliği nedeniyle yükselişe geçtiğinin altını çizerken son dönemde ‘dokunulmaz bir idol’ olmaktan uzaklaşan Mao’yu simge olarak seçtiğini belirtti.

Liderleri hapiste
Yeni solun akademik lideri olarak görülen Tsinghua Üniversitesi profesörü Wang Hui gazeteye “İlk 5 yıllık dönemlerinde Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao sağlık reformları ve vergi kesintilerini hayata geçirdiler. Ama ikinci dönemde durdular. Bu durumda solun radikalleşmesi kaçınılmazdı” değerlenirmesini yaptı.
Fakat mevcut siyasi baskı ortamında ‘yeni solun’ işi kolay gözükmüyor. 2008’de kurulan ‘Maocu Çin Komünist Partisi’ iktidardaki Komünist Parti’yi ‘revizyonist hainler’ olarak suçlamıştı. Bir yıl sonra bütün liderleri 10 yıl hapse mahkûm edildi.

Haberin Devamı

Tarikat liderini on binler uğurladı
Moon Tarikatı’nın geçtiğimiz 3 Eylül tarihinde hayatını kaybeden kurucusu Sun Myung Moon’un cenaze töreni 2 haftalık yasın ardından gerçekleştirildi. Güney Kore’nin Gapyeong kentindeki bir hastanede zatürre nedeniyle ölen Moon’un cenazesinde tarikat liderinin dev bir fotoğrafı kullanıldı. Moon tarafından 1954’te kurulan tarikat toplu nikâh törenleriyle büyük üne kavuşmuştu.