Dünya Çin’den Tayvan’a gözdağı

Çin’den Tayvan’a gözdağı

03.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, başkent Pekin’de, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nce ilki 1979’da yapılan ve Tayvan ile Çin’in barışçıl birleşmesini savunan “Tayvan’daki Yoldaşlara Mesaj” etkinliğinin 40. yıl dönümünde ilginç ifadeler kullandı.

Çin’den Tayvan’a gözdağı

Barışçıl yeniden birleşme için samimiyet ve çaba harcanacağı sözünü veren Çin lideri Şi, “Çinlinin Çinli’yle kavga etmeyeceğini” ancak güç kullanmayı bir kenara bırakma sözünü veremeyeceklerini, gerekli önlemleri alma seçeneğinin korunacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Şi, “İki Boğaz”ın birleşmesinin “asla engellenemeyecek tarihi bir eğilim” olduğunu, iki yakadaki tüm yoldaşların “hiçbir güç ve hiç kimse tarafından değiştirilemeyecek doğal akrabalığı ve ulusal kimliği” paylaştığını kaydetti, barışçıl birleşme ve tek ülke iki sistem ilkesinin yeniden birleşme için en iyi yaklaşım olduğunu söyledi. Yeniden birleşme sonrası Çin’in egemenliği altında Tayvan’ın yaşam tarzı, sosyal sistemi, özel mülkleri, dini inançları, yasal hakları ve çıkarlarına saygı duyulacağını ifade eden Şi, “Hepimiz aynı aileyiz” diye konuştu. Tayvan’ın Çin’in iç işleri olduğunu savunan Şi, danışma ve müzakerelerin de iki taraf arasında yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Şi’nin açıklamalarına Tayvan’dan yanıt gecikmedi. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, ülkesinin asla “tek ülke, iki sistem” düzenine geçmeyi kabul etmeyeceğini söylerken, “Pekin yönetiminin imzaladığı 1992 Mutabakatı ‘Tek Çin’ düzenine işaret ediyor. Çin liderinin sözleri de kaygılarımızın yersiz olmadığını gösterdi” dedi. Çin’de 1949 yılında Komünistlerin Mao Zedong liderliğinde iktidara gelmesi üzerine bazı hükumet üyeleri, Tayvan’a kaçıp adada bağımsızlık ilan etmiş ve Tayvan’ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmemişti.