Dünya ‘Çin gizliyor’ iddiası

‘Çin gizliyor’ iddiası

23.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bilim insanları ve Tayvan Başbakanı, Çin’in koronavirüsten ölümlerle ilgili gerçek rakamları gizlediğini, sayının daha fazla olduğunu iddia etti

‘Çin gizliyor’ iddiası

Çin’in Wuhan kentinde aralık ayında ortaya çıkan ve şiddetli akut solunum yolu sendromuna (SARS) yüzde 80 benzerliği bulunan yeni tip koronavirüsün (nCoV) 440 kişide tespit edildiği, 17 can kaybına neden olduğu bildirildi.

Henüz aşısı veya ilacı bulunmayan “nCoV”un salgına dönüşmesi halkta tedirginliği artırıyor. Wuhan kentinden ülkenin diğer şehir ve eyaletlerine gidenler aracılığıyla yayılan virüse yönelik ilk başta “bulaşıcı olmadığı” yönünde açıklama yapılsa da etkilenen ve hayatını kaybedenlerin sayısının artmasıyla Çin hükümeti virüsün bulaşıcı özelliğinin kesin olduğunu bildirdi.

‘Çin gizliyor’ iddiası



‘Doğruyu söylemiyorlar’

Çinli yetkililer, virüs nedeniyle Wuhan’da yaşayanların şehrin dışına çıkmaması, diğer şehirden ve ülkeden insanların ise Wuhan’a gitmemesi konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Wuhan’da gerçekleşecek olan Tokyo Olimpiyatları Kadınlar Futbol Elemeleri’nin başka bir şehre taşınacağı açıklandı. Gelecek ay Wuhan’da yapılacak olan Tokyo Olimpiyatları boks elemelerinin de farklı bir şehre taşınıp tarihinin erteleneceği belirtildi. Öte yandan dünya genelinde önde gelen bilim adamları Çin’i hatalı rapor yayınlamakla suçladı. Virüse yakalanan kişi sayısının ‘geçmiş kaydı’ olduğunu iddia eden bilim insanları ‘gerçek resim tamamen farklı olabilir’ uyarısını yaptı. Tayvan Başbakanı Tsai Ing-wen de “Buradaki 23 milyon insan tehditlerle karşı karşıya. Çin’e, salgının durumu konusunda şeffaf olma ve kesin bilgileri paylaşma sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulunmak istiyorum” dedi. 

Önlem olarak vücut ısısı ölçülüyor

Çin’de yeni koronavirüse karşı henüz bir ilaç ya da aşı bulunmazken, virüsün ortaya çıktığı Wuhan’da bölgeden çıkış ve giriş noktalarında sağlık taraması zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda kişilerin öncelikli olarak yüksek ateş ve öksürük gibi ilk belirtileri taşıyıp taşımadığı ölçülüyor. Halka maske takmanın, hijyene dikkat etmenin yanı sıra kalabalık ortamlarda bulunulmaması çağrısı da yapılıyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu da ülkedeki sağlık kurum ve kuruluşlarına, virüs bulaşan ve bu kişilerle temas edenlerin karantina altına alınması talimatı verdi. Ortaya çıktığı yerden dolayı “Vuhan virüsü” diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. Hastalığın ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.