Dünya Clinton Türkiye tezine Trump Rusya’ya yakın

Clinton Türkiye tezine Trump Rusya’ya yakın

01.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’deki kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimleri, Washington’ın Ortadoğu politikasını da etkileyecek. ABD’de bugün 11 eyalette yapılacak ‘Süper Salı’ ön seçimleri, partilerin başkan adaylarının kim olacağını büyük ölçüde belirleyecek. Kritik gün öncesinde aday adaylarının konuşmalarını inceleyerek Ortadoğu politikalarını masaya yatırdık

Clinton Türkiye tezine Trump Rusya’ya yakın

CUMHURİYETÇİ PARTİ
Donald Trump: Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı emlak zengini Donald Trump’ın Ortadoğu ve İslam’la ilgili yaptığı sert açıklamalar bölge ülkelerini kızdırmıştı. Trump, Irak eski lideri Saddam Hüseyin ve Libya lideri Muammer Kaddafi’nin hayatta, Beşar Esad’ın ise daha güçlü olması durumunda Ortadoğu’nın daha istikrarlı bir bölge olacağını düşünüyor. Trump, ABD’nin Suriye’de yardım ettiği ‘ılımlı muhalif’ grupları tanımadığını ve bu grupların Esad’dan daha kötü olabileceğini söylüyor. Suriye’deki iç savaşın çözümünde Moskova ile işbirliği yapılmasını savunurken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e duyduğu ‘saygıyı’ her fırsatta dile getiriyor. ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgalini sert şekilde eleştiren Trump, IŞİD’e karşı mâli bir mücadele yürütülmesi gerektiğini savunuyor.

‘En önemli müttefik İsrail’
Ted Cruz: ABD’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonda günde 15 ila 30 hava saldırısı düzenlemesini yetersiz bulan Teksas Senatörü Ted Cruz, Birinci Körfez Savaşı’nda ABD’nin günde neredeyse 1100 hava saldırısı düzenlediğini hatırlatıyor. Cruz, ABD’nin Suriye’ye ve Irak’ta IŞİD’i yenilgiye uğrattıktan sonra bu ülkelerde yaşanacak ‘ulus inşa’ sürecine karışmamasını ve bölgeden ayrılmasını savunuyor. Senatör Cruz, Kuzey Irak Kürt Yönetimini’nin IŞİD’e karşı savaşta ABD’nin ‘güçlü müttefiki’ olarak gördüğünü söylemesine rağmen, Kürtlerin her zaman ABD’nin desteğini hesaba katarak yaşamaması gerektiğini vurguluyor. Cruz, Kuzey Irak’taki Kürtlerin Irak hükümeti üzerinden değil, direkt olarak ABD tarafından silahlandırılması gerektiğini savunuyor.
ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük müttefikini İsrail olarak görürken, güçlü bir İsrail’in ABD’nin güvenliği için büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyor. Ted Cruz, internet sitesinde başkan olması durumunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağını belirtiyor.

‘Suriye’de güvenli bölge’
Marco Rubio: Küba asıllı Florida Senatörü Marco Rubio, Suriye’de ‘güvenli bölge’ yaratmak istiyor. Rubio, cihatçıları içermeyen Sünni bir silahlı grubun, IŞİD ve Esad rejimine karşı bu alanda hazırlık yapabileceğini ve Batı’ya yönelik mülteci akınının durdurulacağını savunuyor. Rubio, Esad’ın devrilmesi için ABD’nin bölgedeki müttefikleriyle işbirliği yapılması gerektiğini söylüyor.
IŞİD’in Sünni-Araplar’dan oluşan bir kara ordusuyla yok edilmesini savunan Rubio, ABD’nin de kara ordusuyla bu güçlere destek vermesi gerektiğini belirtiyor. Şii güçlerinin kullanılmasının mezhepsel sorunları tetikleyeceği tezini savunuyor. Rubio, Sünni-Arap ordusunun; Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi Sünni çoğunluğa sahip ülkelerle işbirliği yapması gerektiğini düşünüyor.
Irak’ta İran’ın artan etkisinin kırılması gerektiğini savunan Rubio, ABD’nin İsrail’e tam destek vermesi gerektiğini söylüyor. Başkan seçilmesi durumunda İran’a yönelik yaptırımları tekrar getireceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Clinton Türkiye tezine Trump Rusya’ya yakın

Eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, Demokratların yarışında şu an delege sayısında önde gidiyor.

DEMOKRAT PARTİ
Hillary Clinton: ABD eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde ‘uçuşa kapalı güvenli bölge’ kurulması yönündeki planını destekliyor. Clinton, Aralık 2015’te katıldığı bir programda, “Ben Suriye’de uçuşa kapalı bölgeyi destekliyorum çünkü hem bu bize karada Suriyeli sivilleri koruma imkânı verecek, hem de bu bize Rusya ile olan görüşmelerimizde avantaj sağlayacak. Umuyorum ki, uçuşa kapalı bölge Rusya tarafından da paylaşılabilir” demişti. Clinton, ‘uçuşa kapalı güvenli bölgenin’, IŞİD’in Türkiye sınırında sevkiyat ve yabancı savaşların bölgeye girişi için kullandığı hattın kesileceğini savunuyor.
2009-2013 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan Clinton, Suriye ve Irak’taki ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun hava saldırılarını destekliyor ancak bunun IŞİD’i devirmek için yeterli olmadığını düşünüyor. IŞİD’e karşı kara harekâtının IŞİD’i daha fazla zayıflatacağını söyleyen Clinton, kurulacak uçuşa kapalı bölge ile hem Esad’ın halkı katletmesinin önüne geçeceğini, hem de Avrupa’yı zorlayan mülteci akımının önüne geçileceğini söylüyor.
Bernie Sanders: Demokrat Parti’nin ‘sosyalist’ adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders, ABD’nin IŞİD’e karşı sonu gelmeyen bir savaşa girmesinden endişe ettiğini birçok kez dile getirdi. Ortadoğu’daki ülkelerinin, ABD’nin de destek vereceği bir koalisyon kurarak IŞİD’le kendi mücadelelerine girişmelerini savunuyor. Sanders, ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesine ve Vietnam Savaşı’na karşı çıkmasıyla tanınıyor. Suudi Arabistan’ın dünyada savunmaya en çok para harcayan 4’üncü ülke olduğunu, kara ve hava ordusuyla IŞİD’e karşı savaşabileceğini vurguluyor.
Sanders, ABD Başkanı Obama’nın Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik hava saldırısı politikasını destekliyor. IŞİD’e karşı Peşmerge’nin silahlandırılmasını destekleyen Sanders, ABD’nin Ortadoğu’da pasif bir politika izlemesi gerektiğini, ABD askerlerinin kara savaşına girmemesi gerektiğini ve vatandaşın vergilerinin savaş için harcanmaması gerektiğini savunuyor.