Dünya Danimarka yapay zekâyı Türk’e emanet etti

Danimarka yapay zekâyı Türk’e emanet etti

06.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Danimarka’da Aarhus Üniversitesi insansız hava araçları ve yapay zeka konusunda uzman olan 38 yaşındaki Erdal Kayacan’ı Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zekâ ve Robotik Araştırmalar Bölümü’ne Sorumlu doçent doktor olarak atadı.

Danimarka yapay zekâyı Türk’e emanet etti

Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi, Türk bilim insanı Doçent Erdal Kayacan’ı (38) Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zekâ ve Robotik Araştırmalar Bölümü’ne sorumlu doçent doktor olarak göreve getirdi. 2011’de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden doktorasını aldıktan sonra, Belçika Leuven Üniversitesi Mekatronik, Bioistatistik ve Sensörler Bölümü’nde 2,5 yıl araştırmacı olarak görev yapan ve Kayacan, bir traktör-römork sisteminin tarla üzerinde herhangi bir patikayı 2 cm hassasiyetle izleyecek şekilde otonom olarak çalışmasını sağlayarak ilk robotik projesini başarıyla tamamladı. Kayacan’ın bu çalışması, dünyanın en büyük traktör üreticilerinden New Holland tarafından kullanıldı. Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde 2014 yılında yardımcı doçent olarak göreve getirilen ve insansız hava araçlarını, 3 boyutlu yazıcılarla daha hafif ve zekâ algoritmalarıyla akıllı hale getirme projesiyle yeni bir başarıya imza atan Kayacan, kanatlı ama dikey kalkış-iniş yapabilen insansız hava aracı tasarlıyor. Kayacan, Singapur’da bulunduğu sürede çevredeki bozucu etkileri öğrenen ve onların araç üzerindeki etkisini en aza indiren yapay zeka algoritmaları ile inşaatlarda kalite kontrolu yapan yer robotları konularında da araştırmalar yapıyor.

Haberin Devamı

Danimarka’dan teklif

Danimarka Aarhus Üniversitesi’nden bu yıl içinde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Robotik Araştırmalardan Sorumlu Doçent Doktor teklifi alan bilim insanı Erdal Kayacan, hiç düşünmeden teklifi kabul ederek göreve başlıyor. Danimarka’da özellikle insansız hava araçları ve yapay zeka kullanan, öğrenen ve çevresiyle etkileşim yapabilen navigasyon ile otomasyon algoritmaları üzerine çalışmalar yapan Kayacan, kısa süre zarfında da Avrupa’nın en büyük insansız hava aracı laboratuvarını kurdu. Türk bilim insanı, Aarhus Üniversitesi’nde 12 adet çok yüksek çözünürlüklü ve çok hızlı kamera (saniyede 420 ölçüm alabilen) sistemiyle insansız hava araçlarının uç boyutlu yerlerini algıladıklarını ve zeki argoritmaları tasarladıklarını söyledi. Kayacan, Aarhus Üniversitesi’ndeki hedeflerinden birinin de, ‘Endüstri 4.0’ hedefleri doğrultusunda yapay zeka kullanan, çevresinden ve kendi tecrübelerinden öğrenen insansız hava araçları navigasyon algoritmalari geliştirmek olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İnsansız taksiler

Doçent Kayacan, sadece insansız hava araçlarının değil, robotik alanda yapılan her çalışmanın gelecekte insanların gündelik hayatına gireceğini ifade ediyor. Kayacan, insansız hava taksilerin 5-10 yıl içinde hayata geçmesi için teknolojinin tamamen hazır olduğunun, şu an sadece insan canını emanet edebilecek kadar güvenli hava taksilerini yapmaya çalıştıklarını belirtti. Türkiye’nin son yıllarda özellikle insansız hava araçları konusunda gösterdiği ilerlemenin etkileyici olduğuna işaret eden Kayacan, bir kısım yerli insansız hava aracın TSK tarafından kullanılmaya başlandığını, fakat bu tür şirketlerin sayısının sivil havacılıkta da artarak yurtdışına ihracat yapılmasının önemine değindi. Türkiye’nin eğitim sistemini Endustri 4.0’ı yaratacak insan kalitesini yakalayacak şekilde tamamen yenilemesi gerektiğine vurgu yapan Kayacan, Ankara’da bir İnsansız Hava Aracı Araştırma Enstitüsü’nün kurularak Türkiye’de konuyla ilgili tüm araştırmaların buradan koordine edilemesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.