Dünya Dera’da durum belirsiz

Dera’da durum belirsiz

05.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin güneyinde muhaliflerin Rus yetkililerle yürüttüğü ateşkes görüşmeleri, “silahlar” konusunda tıkandı ve başarısızlıkla sonuçlandı. Dera’daki durum endişe yaratmaya devam ediyor

Dera’da durum belirsiz

Suriye’nin güneybatısındaki Dera ilinde Suriye ordusunun muhalifler karşısında ilerleyişi sürerken, bölgede bir ateşkes sağlanmasına yönelik çabalar şimdilik sonuçsuz kaldı. Muhalifler, Rus yetkililerle yürüttükleri ateşkes müzakerelerinin olumsuz sonuçlandığını açıkladı. Muhaliflerce yapılan açıklamada, Rusların, silahların teslim edilmesi yönündeki ısrarları yüzünden anlaşmaya varılamadığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Muhaliflerin Rusya’ya ilettikleri şartlar arasında rejimin bölgedeki muhalif yerleşimlere girmemesi gibi istekler de yer aldı. Rejim güçlerince tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen muhalifler, yerlerinden edilen sivillerin belli süre içinde evlerine dönmeye başlamasıyla eş zamanlı olarak ellerindeki ağır silahları aşamalı bir şekilde teslim edecekleri sözünü verdi. Bölgede ilerleme kaydeden rejim güçlerinin geri çekilmesi şartının bulunduğu belgede, Ürdün sınırındaki Nusayb sınır kapısının Rusya’nın himayesinde, sivil memurlarca işletilmesi teklif edildi. Rusya’nın garantörlüğünde müzakere edilen anlaşmanın, Dera ve Kuneytra illerini kapsaması öngörülüyordu.

Suriye ordusu 20 Haziran’da ülkenin güneybatısındaki Dera’da muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için Rusya’nın hava desteğiyle askeri operasyon başlatmıştı. BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Bettina Luescher, önceki gün yaptığı açıklamada, Dera’da 270 ila 330 bin sivilin yerinden edildiği bilgisini paylaşarak Dera’yı terk eden sivillerin Ürdün sınırı ve Golan Tepeleri gibi nispeten daha güvenli bölgelere kaçtığını kaydetmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan Suriye’nin güneyinde savaş devam ederken Suriye Dışişleri Bakanlığı, savaş ve terör saldırıları nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerden vatanlarına geri dönmelerini istedi. Suriye’nin, vatandaşlarının can ve mal güvenliklerinin yanı sıra onurlu yaşam ve temel gereksinimlerini karşılama sorumluluğu olduğunu belirten Dışişleri yetkilisi, insani yardım örgütlerinin ve uluslararası toplumun bu sorumluğa destek vermesini ve yurtdışındaki Suriyelilerin vatanlarına gönüllü olarak dönmesi için gerekli olan katkıyı sunmalarını istedi.

BM'DE ACİL TOPLANTI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’nin güneyindeki Dera’da devam eden operasyonları ve sivillerin durumunu görüşmek üzere bugün toplanıyor. BMGK dönem başkanı İsveç’in BM temsilciliğinden yapılan açıklamada, toplanma talebinin, İsveç ve Kuveyt’ten geldiği belirtildi. Suriye’de tarafların sivilleri ve sivil altyapıyı korumada başarısız olduğuna işaret edilen açıklamada, gerginlik ve şiddetin azaltılmasına yönelik çabaların artırılması çağrısı yapıldı. BM, Suriye’nin güney batısındaki çatışmalar nedeniyle 750 bin kişinin hayatından endişe edildiğini sık sık tekrarlıyor.

Haberin Devamı

Dera’da durum belirsiz

EL BAĞDADİ'NİN OĞLU ÖLDÜRÜLDÜ

DAEŞ, liderleri Ebubekir El-Bağdadi’nin çocuklarından biri olan Hudayfah El-Badri’nin Suriye’deki çatışmalar sırasında öldürüldüğünü açıkladı. Örgütün propaganda için kullandığı Amaq haber ajansında yayımlanan açıklamada, El-Badri’nin Humus kentindeki bir termik elektrik santralinde öldüğü belirtildi. Öte yandan İngiltere merkezli “Independent” gazetesi, DAEŞ’in yeniden toparlandığını ve saldırılara başladığını yazdı. DAEŞ’in halihazırdaki militan sayısının 8 ila 10 bin arasında olduğunun düşünüldüğünü aktaran Independent, tamamen yenildiği düşünülen örgütün geri döndüğünü, bunun temel nedenininse sahada değişmekte olan dinamikler olduğunu belirtiyor.