Dünya Detroit uçağındaki saldırgan zengin bir ailenin oğlu çıktı

Detroit uçağındaki saldırgan zengin bir ailenin oğlu çıktı

27.12.2009 - 10:13 | Son Güncellenme:

Detroit seferini yapan uçağı havaya uçurma girişiminde bulunan Nijeryalı 23 yaşındaki Ömer Faruk Abdul Muttallab’ın, ünlü bir bankerin oğlu olduğu ortaya çıktı. Nijerya’da günlük olarak yayınlanan This Day gazetesi, 23 yaşındaki Ömer Faruk Abdul Muttallab’ın, Katsina eyaletinde yaşayan ve ülkenin tanınmış bankerlerinden biri olan Umaru Mutallab’ın oğlu olduğu yazdı. İngiliz anti-terör polisleri, Ömer Faruk Abdul Muttallab’ın, Londra’daki Mansfield Street, W1 adresindeki evine baskın düzenledi. LONDRA’DA ÖĞRENİM GÖRDÜ Banker Umaru Mutallab’ın oğlu olduğu öğrenilen Ömer Faruk’un, Londra’daki dünyanın en iyi 4’üncü üniversitesinden biri olan ‘University College London’da (UCL) öğrenim gördüğü belirtildi. University College London yetkilileri, Amsterdam-Detroit seferi yapan uçağı havaya uçurma girişiminde bulunan Ömer Faruk’un, Eylül 2005-Haziran 2008 tarihleri arasında Makina Mühendisliği kursuna katıldığını doğrularken, söz konusu kişinin aynı şahıs olduğu yönünde ellerinde delil bulunmadığını belirttiler. OĞLUNU ABD ELÇİLİĞİNE ŞİKAYET ETMİŞ Nijerya’da yayınlanan ‘This Day’ gazetesine konuşan Umaru Mutallab, oğlunun fanatik dini görüşlerinden rahatsız olduğunu anlattı. Oğlunun Londra’daki eğitimi sırasında yanlış insanlarla arkadaşlık yaptığını belirten baba Mutallab, başkent Abuja’da bulunan ABD Büyükelçiliği ve Nijerya Güvenlik Servisi’ne durumu bildirdiğini kaydetti.

Detroit uçağındaki saldırgan zengin bir ailenin oğlu çıktı

ABD’ye giden bir yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in babasının daha önce, oğlunun "bir şeyler planlıyor olabileceği" endişesiyle Nijerya’daki ABD Büyükelçiliği ile temas kurduğu belirtildi.

CNN’in haberine göre, Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, aile üyelerince ismi Umaru Abdülmuttalib olarak açıklanan babanın, "birkaç hafta önce ABD Büyükelçiliği ile temasa geçerek, oğlunun radikalleştiğini ve bundan endişe duyduğunu" aktardığını bildirdi.

Ailenin bir üyesi ise Nijerya’da "First Bank PLC"nin başkanlığından emekli olan baba Abdülmuttalib’in, yaklaşık 3 ay önce, oğlundan SMS mesajı aldıktan sonra Nijerya’nın başkenti Abuja’daki ABD Büyükelçiliği ve diğer bazı güvenlik birimleriyle iletişime geçtiğini belirtti.

Nijerya’nın kuzeyindeki Kaduna’da yaşayan ailenin üyesinin anlattıklarına göre, oğul Abdülmuttalib, okulu için gittiği Londra’dan ülkesine dönünce eğitimine Mısır ya da Suudi Arabistan’da devam etmek istediğini söyledi, ancak oğullarının "bazı güvenilmez kişilerle bağlarını kuvvetlendirdiğinden" endişe duyan ailesi, onun bu isteğini reddetti.

Bunun üzerine Abdülmuttalib, eğitimi için Mısır ya da Suudi Arabistan yerine Dubai’ye gitti. Dubai’den ailesine SMS gönderen Abdülmuttalib, mesajında, "yeni bir hayata başlamak için Yemen’e gittiğini, kendisine ulaşılmasının artık zor olacağını, çünkü SIM kartını çöpe attığını" bildirdi.

Oğlundan gelen bu mesaj üzerine baba Abdülmutalib de ABD Büyükelçiliği’ne giderek, oğullarının "bir tür cihad eylemine" katılmak üzere Yemen’e gittiğinden endişe ettiklerini aktardı.

-"GENEL İZLEME LİSTESİNE ALINMIŞ"-

Haberin Devamı

Amerikan yönetiminin üst düzey yetkilisi, baba Abdülmuttalib’in oğlu hakkında sunduğu bilginin Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’ne iletildiğini ve oğul Abdülmuttalib’in genel izleme listesine alındığını, ancak "hakkındaki enformasyonun, vizesinin geri alınmasını ya da uçuşuna izin verilmemesini gerektirecek düzeyde spesifik bilgi içermediğini" kaydetti.

Yetkili, Haziran 2008’de Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nden çok yıllı ve çok girişli turist vizesi alan Abdülmuttalib’in o sırada Londra’da öğrenci olduğunu ve o dönemde vize almasına engel oluşturacak bir bilginin bulunmadığını söyledi. Yetkili, ilk izlenimlere göre, Abdülmuttalib’in yalnız başına hareket ettiğini ve herhangi bir terör örgütüyle bağının bulunmadığını söyledi.

CNN’in ele geçirdiği bir federal güvenlik bültenine göre de Abdülmuttalib, uçakta kullandığı patlayıcı maddeyi, yanında ne zaman kullanılması gerektiğine dair bilgiyle birlikte Yemen’den aldı.

Washington’daki Nijerya Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada, büyükelçilik yetkililerinin Abdülmuttalib ile temas kurmak için Michigan’a gittiğini ve konuyla ilgili olarak Amerikalı yetkililerle işbirliği yapmak istediklerini bildirdi.


.-OLAY ANININ AYRINTILARI-

Haberin Devamı

ABD Adalet Bakanlığı, Ömer Faruk Abdülmuttalib adlı Nijerya vatandaşının, Noel gününde Amerikan Delta Havayolları (Northwest) ile Amsterdam-Detroit seferini yapan uçağı güçlü bir patlayıcıyla havaya uçurmaya çalışmakla suçlandığını bildirdi.ABD Başsavcısı Eric Holder, "Uçağı havaya uçurma girişimi başarılı olsaydı, çok sayıda masum insan ölebilir, ya da yaralanabilirdi. Bir Amerikan uçağına yönelik olarak, Noel gününde düzenlenen bu girişim, terörizme karşı savaşta her zaman uyanık olmamız gerektiğini gösteriyor" dedi.Holder, olayı bütün gayretleriyle soruşturacaklarını ve tüm sorumluların adalet önüne çıkarılması için gerekli tüm tedbirlere başvuracaklarını vurguladı.Adalet Bakanlığı, FBI’ın ilk incelemelerinin, zanlının, "pentaerythritol" adlı güçlü bir patlayıcı maddeyi ateşlemeye çalıştığını gösterdiğini belirtti.Abdülmuttalib’in bugün ilerleyen saatlerde mahkeme önüne çıkmasının beklendiği de ifade edildi

Haberin Devamı

KARNIM AĞIRIYOR DEYİP; BATTANİYE İSTEMİŞ

Detroit’deki Federal Mahkemeye’ye sunulan dosyada, uçağın yolcuları ve mürettebatıyla yapılan görüşmelere dayanarak, 23 yaşındaki Abdülmuttalib’in 20 dakika süreyle tuvalete gittiği, yerine döndükten sonra da karnının ağrıdığını söyleyerek üzerine battaniye örttüğü ifade edildi.Bunun ardından yolcuların, fişek sesine benzer küçük patlama sesleri duyduğu, içeriye bir kokunun yayıldığını hissettikleri ve Abdülmuttalib’in pantolonu ve uçağın duvarının alev aldığını gördükleri kaydedildi.Bu gelişmelerden sonra Abdülmuttalib’in yolcular ve mürettebat tarafından etkisiz hale getirildiği ve cebinde ne olduğu sorulduğunda da, Nijeryalı’nın "patlayıcı bir madde" cevabını verdiği belirtildi. Abdülmuttalib’in koltuğunun yanında erimiş bir şırıngaya da rastlandığı bildirildi.CNN’in zanlının ailesine dayandırarak verdiği bir haberde de, Abdülmuttalib’in, Nijerya’daki "First Bank PLC" adlı bankanın başkanlığından son dönemde ayrılan ve ülkesinin önemli bankacılarından biri olan Elhaji Ömer Muttalib’in oğlu olduğu kaydedildi.Abdülmuttalib’in, uçaktaki saldırı girişiminden sonra, üzerindeki yanıklardan dolayı Michigan eyaletindeki bir hastaneye kaldırıldığı da gelen bilgiler arasında.Zanlının yakınları ise ailesinin Abdülmuttalib’ten son kez iki ay önce haber aldığını, Abdülmuttalib’in ailesine Yemen’e gittiğini söylediğini belirti.