Dünya Devrim Muhafızları’na saldırı: En az 25 ölü

Devrim Muhafızları’na saldırı: En az 25 ölü

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran’ın Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit töreni kana bulandı.4 saldırgan askerlere ve halka kurşun yağdırırken, İran saldırıdan ABD ve Suudi Arabistan’ı sorumlu tuttu.

Devrim Muhafızları’na saldırı: En az 25 ölü

İran’ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde bir askeri geçit töreni sırasında düzenlenen silahlı saldırı sonucu aralarında sivillerin de bulunduğu en az 25 kişinin öldüğü, 60’dan fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. 8 yıl süren Irak-İran savaşının bitişinin yıldönümünün anıldığı ‘Kutsal Savunma Haftası’ kapsamında düzenlenen törenlere eyalet başkenti Ahvaz’da militanlar baskın düzenledi. Askeri üniforma giydiği öğrenilen 4 militan, töreni izleme bölümünün arkasından askerlere ateş açtı. Yaklaşık 10 dakika süren saldırıda ölenlerden sekizinin devrim muhafızı olduğu açıklandı. Dört saldırganın tamamının öldürüldüğü ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Yanıt verilecek’

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ahvaz kentindeki askeri geçit törenine düzenlenen saldırıdan ABD ve terörün bölgesel destekçilerinin sorumlu olduğunu belirtti. Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Eğitilen, silahlandırılan ve yabancı bir rejim tarafından desteklenen teröristler Ahvaz’a saldırdılar” ifadelerini kullandı. Saldırıda çocuklar ve gazetecilerin de hedef alındığına dikkati çeken Zarif, “İran bu saldırılardan bölgesel terör destekçileri ve onların ABD’li efendilerini sorumlu tutuyor. İran, halkını savunma konusunda hızlı ve kararlı yanıt verecektir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan terör örgütü DAEŞ, haber ajansı Amaq üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Buna karşın İranlı yetkililer bunu yalanladı. Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ramazan Şerif de, saldırının El-Ahvaziye adlı ayrılıkçı örgüt tarafından düzenlendiğini açıkladı. Şerif, örgütün Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini iddia etti. İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, 4 saldırganın silahlarını birkaç gün önce Basra Körfezi’ndeki ülkelerden aldığını ve tören alanına sakladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

El-Ahvaziye örgütü İran’ın güneybatısında bağımsız bir Arap idaresi kurmayı hedefliyor. Arap nüfusun yoğun olduğu Ahvaz geçen yıl sonlarında, geçim sıkıntısı nedeniyle büyük gösterilerin düzenlendiği şehirlerden biriydi.

Öte yandan Türkiye İran’ın Ahvaz kentinde düzenlenen terör saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa diliyoruz. İran halkına ve hükümetine içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.