Dünya Dışişleri Sözcüsü’nden F-35 açıklaması: Programın parçasıyız geri adım atmayacağız

Dışişleri Sözcüsü’nden F-35 açıklaması: Programın parçasıyız geri adım atmayacağız

27.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Dışişleri Sözcüsü’nden F-35 açıklaması: Programın parçasıyız geri adım atmayacağız

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, F-35’te geri adım atmayacaklarını belirterek, “Biz, F-35 programının parçasıyız. Ödemelerimizi tam olarak yapıyoruz. Uçakların teslimatı başladı” diye konuştu. Aksoy, dün Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında şunları söyledi:

Haberin Devamı

F-35’TE GERİ ADIM YOK: F-35’te geri adım atmayacağız. Biz F-35 programının parçasıyız. Ödemelerimizi tam olarak yapıyoruz. Pilotlarımız orada eğitim görüyor. Uçakların teslimatı başladı. Bu konuda geri adım atmayacağız. (ABD yönetiminin F-35 programını Türkiye’nin S-400 alımına bağlamaya çalıştığını belirterek) Biz her seviyede bunun doğru olmadığını dile getiriyoruz. ABD tarafı S-400 konusunu F-35 programına, CAATSA yaptırımlarına ve Patriot satışına ilişkilendirmeye çalışıyor. Bu sistemin NATO sistemlerine zarar vermeyeceğini dile getiriyoruz. Çalışma grubu teklifimiz de bu yüzden.

PATRIOT TEKLİFİ: ABD, geç de olsa Türkiye’ye teklifler sunmaya başladı. Patriot ile S-400 konusunu bir arada ele almadık. ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan sık görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde bu ziyaretler dile getiriliyor. Sanıyorum sıra ABD tarafında...

Haberin Devamı

GÜVENLİ BÖLGE 32 KİLOMETRE: ABD ile Suriye’de güvenli bölge tesis edilmesine yönelik temaslar devam ediyor. Bu bölgenin kontrolü bizde olacak. PYD/YPG bölgeden çıkarılacak ve güvenli bölgenin derinliği ortalama 20 mil yani 32 kilometre civarında olacak. Türk askerinin planlanan güvenli bölgede konuşlandırılması konusunda ABD ile teknik görüşmeler sürüyor.

İRAN YAPTIRIMLARI: İran yaptırımları bölgesel işbirliğine, İran halkına ve Türkiye’nin ticari ilişkilerine zarar veriyor, ABD yönetimi ile temaslar sürüyor. Bu konuda Türkiye, Ticaret Bakanlığı nezdinde bir çalışma yaptı. Türkiye’nin yaptırımlardan muafiyetinin gelecek hafta bitmesinden sonra Tüpraş, İran’dan ham petrol alımıyla ilgili konuyu yakından izliyor.

ÇAVUŞOĞLU IRAK’A GİDECEK: Çavuşoğlu 28-29 Nisan’da Bağdat, Basra ve Erbil’i ziyaret edecek, ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Irak Dışişleri Bakanı Muhammed el-Hakim, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve yardımcısının yanı sıra IKBY Güvenlik Konseyi Başkanı ile görüşecek.

Aksoy, Milliyet’e yaptığı açıklamada İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Astana görüşmeleri öncesinde yaptığı Ankara ziyaretine ilişkin “arabulucu” olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Zarif’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na, “Suriye raporu”nu ilettiği sözleri üzerine Aksoy, “Zarif bir rapor iletmedi. Bir çeviri hatası yapıldı ve bu yanlış anlaşılmaya sebep oldu. Ortada bir rapor yok. Zarif, sadece bilgi aktardı” dedi.