Dünya Doğu Guta çıkmazı

Doğu Guta çıkmazı

22.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rejim, Şam’a yönelik havan topu saldırılarını engelleme gerekçesiyle Doğu Guta’yı vurmaya devam ederken, bölgede son üç günde hayatını kaybedenlerin sayısının 300’ü bulduğu belirtiliyor

Doğu Guta çıkmazı

Suriye’de rejim güçlerinin son dönemde yoğun hava saldırıları düzenlediği, Şam’ın Doğu Guta banliyösünde son üç günde hayatını kaybedenlerin sayısının 300’e ulaştığı belirtildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, son üç günde en az 296 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Başkent Şam yakınlarında muhaliflerin elinde tuttuğu Doğu Guta’daki saldırıların 2013’ten bu yana görülen en yoğun şiddet olayları olduğu ifade ediliyor. Bölgeye saldıran rejim yetkilileri Reuters’a yaptıkları açıklamada, hedeflerinin Şam’ın doğu mahallelerini hava toplarıyla vuran muhaliflerin engellenmesi olduğunu belirtti. Suriye ordusu yetkilileri, önümüzdeki günlerde bölgede bir kara harekatının da başlayabileceğini belirtiyor. Suriye devlet televizyonu, muhaliflerin saldırıları sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Doğu Guta’daki sivil ölümlerinden sorumlu tutulan Rusya ise, dün yaptığı açıklamayla bu iddiaları reddetti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Bunlar asılsız suçlamalar. Bunların neye dayandırıldığını anlamıyoruz” dedi. Suçlamalarla ilgili somut veri sunulmadığını da kaydeden Peskov, bu nedenle iddiaları kabul etmediklerini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de, Doğu Guta’da gerilimin tırmanmasıyla ilgili Rusya’ya Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a desteği kesme çağrısı yapmıştı. Nauert, son 48 saat içinde Doğu Guta’daki hastanelere hava saldırıları düzenlendiğini ve 100’den fazla sivilin hayatını da belirterek, bu saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

Haberin Devamı

Doğu Guta çıkmazı
Guterres endişeli

Buna karşılık Doğu Guta’da yaşananlara Birleşmiş Milletler’in (BM) tepkisi devam ediyor. BM, Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde artan çatışmalar ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisinin “alarm verici” olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, hava saldırılarına ve bombardımana maruz kalan 400 bin sivilin durumundan derin endişe duyduğu aktarıldı.

Rejimin kuşatması nedeniyle Doğu Guta’da sivillerin son derece zor koşullarda yaşadığı ve yetersiz beslenme tehlikesi altında olduğu ifade edilen açıklamada, pazartesi gününden bu yana 13’ü çocuk 100’den fazla kişinin hava saldırıları ve bombardıman nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Bölgede 5 hastane ve sağlık merkezinin hava saldırılarında hedef alındığı duyurulan açıklamada, 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Açıklamada, Doğu Guta’nın Astana’da varılan anlaşma çerçevesinde çatışmasızlık bölgeleri içinde yer aldığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

DAEŞ’ten açıklama

Suriye’de bir başka çatışma bölgesi ise, başkent Şam’ın güneyindeki Yarmuk mülteci kampı. Bölgeyi kontrol altında tutan iki terör örgütü DAEŞ ve HTŞ arasındaki çatışmalar yoğun olarak devam ediyor. İki örgüt arasındaki yoğun çatışmalar bir haftadır devam ederken, dün DAEŞ sorumluları bölgeyi üç gün içinde tamamen ele geçireceklerini iddia etti. DAEŞ’in bölgenin yüzde 90’ını ele geçirdiği ifade ediliyor.